Popotnik
207 ogledov

V Lipici na Dan lipicanca prikaz najlepših konj

Kobilarna Lipica Saša Despot
V spomin na začetke kobilarne pred 438 leti danes v Kobilarni Lipica pripravljajo Dan lipicanca.

V soboto, 19. maja, je minilo 438 let, odkar je Habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa. S tem je postavil temelj današnje kobilarne v Lipici, ta dan pa se šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Današnje praznovanje se bo začelo ob 9. uri s tekmovanjem najboljših slovenskih voznikov, ki se bodo predstavili v dresurni in spretnostni vožnji vpreg.

1/9
Saša Despot

V kobilarni bodo danes potekali vodeni ogledi kobilarne, obiskovalci bodo lahko spoznali lipicanska žrebeta ter potek sedlanja in podkovanja lipicanskih konj. Najmlajši se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic in spoznavali ponije, družine se bodo lahko podale na vožnje s kočijo po skritih kotičkih lipiškega posestva.

Vrhunec programa bo konjeniški spektakel z najlepšimi lipicanci, žrebički in konjeniškimi gosti, ki se bo začel ob 15. uri na lipiškem hipodromu. Nastopili bodo najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce teh plemenitih konj v Sloveniji.

V kobilarni med drugim napovedujejo prikaz klasičnega dresurnega jahanja in spektakularno vožnjo vpreg. Zaključek praznovanja bodo pripravila najmlajša letošnja žrebeta, ko bodo v spremstvu svojih mater prišla na hipodrom.

Celodnevno dogajanje bosta v lipiškem parku spremljala glasba v živo in kulinarična ponudba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice