Popotnik
423 ogledov

V tem smo bili najboljši

Ljubljana Profimedia
Turistični panel v okviru Blejskega strateškega foruma je izpostavil ključne izzive evropskega turizma in v ospredje postavil vprašanje o prihodnosti evropskega turizma.

V okviru 15. Blejskega strateškega foruma (BSF) že sedmič zapovrstjo poteka panel z naslovom Prihodnost evropskega turizma, na katerem ugledne osebnosti iz turistične industrije razpravljajo o izzivih turizma danes in jutri.

Ugledne mednarodne in slovenske strokovnjake, goste, paneliste in predstavnike slovenskega turizma so nagovorili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, generalna direktorica za notranji trg, industrijo, podjetništvo in MSP pri Evropski komisiji Kerstin Jorna, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) mag. Maja Pak, direktorica evropskega regionalnega oddelka Svetovne turistične organizacije (UNWTO) prof. Alessandra Priante in predsednik Portugalske nacionalne turistične organizacije in predsednik Evropske potovalne komisije (ETC) Luis Araújo.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V uvodnem nagovoru je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek izpostavil prihodnost turizma, kot sektorja, ki se hitro odziva na spremembe: "Korona leti sta bili nedvomno velika preizkušnja za evropski in s tem tudi za slovenski turizem, vendar bi rad spomnil na dobro znano dejstvo, da je turizem znan kot sektor, ki zelo hitro reagira na spremembe v družbi in se jim prilagodi, zato verjamem, da bo tudi to pot tako. Ob 70-odstotnem padcu nočitev tujih gostov bo seveda okrevanje nekoliko daljše, vendar se moramo zavedati, da so trendi, v skladu s katerimi se bo turizem razvijal v prihodnje, nekaj, kar v Sloveniji prakticiramo že zadnjih sedem let in smo pri tem tudi izjemno uspešni. Butičnost, trajnost, varnost, doživetja po meri gosta, vse to so temelji, na katerih smo svoje uspehe gradili že v minulem strateškem okvirju. Pomembno je poudariti tudi, da smo glede na ugotovitve Eurostata država, ki je v največji meri povečala obseg domačega turizma – tudi zaradi pravočasnih in ustreznih ukrepov države. V poldrugem letu epidemije je vlada turizem podprla z milijardo sredstev in s tem dokazala, da se zaveda strateškega pomena panoge za nacionalno gospodarstvo in verjame v njen nadaljnji razvoj."Kerstin Jorna, generalna direktorica za notranji trg, industrijo, podjetništvo in MSP pri Evropski komisiji razlog za varno in relativno uspešno turistično sezono vidi v uvedbi digitalnega Covid potrdila: "Do konca avgusta je bilo izdanih več kot 355 milijonov digitalnih potrdil EU, 55 držav je bodisi povezanih z evropskim digitalnim potrdilom ali pa se za to še pripravljajo. Vse to v manj kot 2 mesecih. Tik pred poletjem je Evropska komisija začela postopek soustvarjanja za oblikovanje tranzicijske poti v turizmu. Skupaj z vsemi zainteresiranimi stranmi želimo opredeliti časovni načrt za turistično panogo in destinacije, načrt evropskega turizma, ki je bolj zelen, digitalen in nenazadnje bolj odporen in konkurenčen."

Most na Soči Nominacija Popotnik Bravo! Kakšna čast za Slovenijo!

Mag. Maja Pak, direktorica STO, pa je izpostavila ključne izzive evropskega turizma v luči spremenjene situacije in novih pogojev, ki jih pandemija postavlja pred evropsko turistično industrijo: "Turizem je pandemija lani pahnila v največjo krizo doslej in pokazala na velik gospodarski pomen turizma in njegov vpliv na druge dejavnosti. Številna podjetja se borijo za preživetje. Predpogoj za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev turističnih tokov je koordinirano delovanje in intenzivnejše usklajevanje med evropskimi državami glede omejitev potovanj. Pandemija hkrati prinaša številne izzive in nove priložnosti, ki so v premišljenem oblikovanju bolj trajnostnega, odpornega in vključujočega turizma. Vedenje turistov se namreč zaradi pandemije, podnebnih sprememb in drugih izzivov močno spreminja. Za uspešno transformacijo turizma je potrebno na novo opredeliti kazalnike uspešnosti in bolj učinkovite poslovne modele, ki bodo omogočili trajnostni in digitalni preboj. Potrebno je tesnejše sodelovanje vseh deležnikov: vlade, turističnih organizacij in podjetij, lokalnih skupnosti in  zaposlenih. Za povrnitev zaupanja turistov in za večje zadovoljstvo lokalnega prebivalstva je potrebno oblikovati boljši turizem, ne želimo se vrniti v stare tirnice. Zato je pomembno premišljeno in usklajeno oblikovanje evropskega turizma prihodnosti, kar je ključna tema letošnjega panela."

Turizem Ljubljana kakšna čast Popotnik To slovensko mesto med 100 najbolj edinstvenimi kraji na svetu
 
Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:34 02.september 2021.

    Najboljši ? Po kakšnih in katerih kriterijih. Koliko držav se je ocenjevalo? Kje so ocene drugih ? Kvazi najboljši pocivalsek naredi najmanj škode ko gre na počivalnik počivat.

Sorodne novice