Popotnik
683 ogledov

Zato Primorsko obiščite s kolesom

Kolo
1/6
Približujemo se poletnim mesecem, ko zaradi bližine morja, blage klime, kulinaričnega podeželja z razgibanim terenom ter mest z beneško preteklostjo, na slovenski obali mrgoli obiskovalcev.

Pogovarjali smo se s predsednikom Kolesarskega društva Raketa – Goranom Sambtom, ki deluje na območju Primorja. Društvo, ki je ime dobilo z željo "poudariti hudomušen rekreativni značaj", je nastalo predvsem iz ljubezni do kolesarjenja in številnim članom hkrati predstavlja neke vrste vezivo. Kot pove njegov predsednik, je društvo razlog za srečevanje kolegov, ki so skupaj študirali, se spoznali na popotovanjih ali drugod. Prav številni izleti in popotovanja so "kriva", da je društvo člansko gledano izjemno pestro, saj njegovi člani prihajajo z vseh koncev Slovenije.

kolesarjenje po Primorskem | Avtor: Kolesarsko društvo Raketa Kolesarsko društvo Raketa
Poleg tega, da organizirajo vodene kolesarske ture, za kar sta zadolžena dva usposobljena vodnika, je njihovo poslanstvo nekoliko drugačno. "Ukvarjamo se z organizacijo množičnih kolesarskih prireditev, sodelujemo pri razvoju kolesarskega turizma s turističnimi ponudniki, združenji in občinami, prirejamo delavnice in spodbujamo ponudnike k kolesarju prijaznim storitvam, vsako leto izdajamo tudi kolesarski zemljevid slovenske Istre," pove Sambt. Pohvalijo se lahko z organizacijo Istrskega maratona, ki velja za največji kolesarski dogodek v Istri. Že tretje leto zapored pa so priredili tudi gorsko kolesarski maraton MTB Slavnik, ki v mesecu maju poteka v Hrpeljah in po slavniških pobočjih.

Zagotovilo za zabaven izlet

Ni težko verjeti, da se na podvigih, kjer so zastopane vse slovenske regije, zgodi marsikaj. "Ena teh je, ko smo se v sklopu Praznika refoška, ki se vsako pomlad odvija v Marezigah, odpravili na organiziran kolesarski izlet. Kljub izdelanemu načrtu smo se že po dveh kilometrih vožnje na povabilo prijazne gospe ustavili na dvorišču. Tam smo bili deležni kraljevske pogostitve. Na koncu je zavračala vsakršno plačilo, saj smo se ji zdeli izjemno simpatični," veselo razlaga Sambt. Verjetno ni treba dodatno napisati, da se je izlet nekoliko zavlekel, kar pa po predsednikovih besedah "po takšnem prijetnem druženju ni motilo nikogar od udeležencev".

kolesarjenje po Gruziji | Avtor: Kolesarsko društvo Raketa Kolesarsko društvo Raketa
Posebna doživetja v njihovem društvu niso omejena le na meje Slovenije. Kot nam je dejal Sambt, so zanimiva vsakoletna popotovanja članov društva v tujino. Nekaj zanesenjakov je s kolesom raziskalo celo Moldavijo, Gruzijo, Armenijo, Romunijo, Kirgizijo in Albanijo. Letos se odpravljajo še v Iran in Azerbajdžan.

 

Dravska pot Doživetje Popotnik Doživetje v štirih državah

Na Primorskem se vidi marsikaj

Da se marsikaj da videti tudi v Sloveniji, ni nobena skrivnost. Tujci so nad našo naravo vselej navdušeni. "Preseneti jih čistoča in raznolikost pokrajine na tako majhni razdalji. Predstavljajte si, da prvi dan prispete v Alpe, naslednjega prečkate Vršič in se razvajate z vrhunskimi vini v Goriških Brdih, zatem okušate dobrote Krasa in si ogledujete podzemlje, že naslednji dan pa se kopate v morju. Vse v zgolj nekaj dneh in to s kolesom," je slikovit Sambt.

Ljubljana Tuji gosti Popotnik "Pravijo, da smo Slovenci izjemno čisti."

Na kolesarjenju po Primorskem Sambt obiskovalcem predstavi zgodbo o Porečanki, urejeni kolesarski poti po nekdanji trasi železniške proge od Trsta do Poreča in njeni zgodovini. Da si lažje predstavljajo, se ustavijo ob lokomotivah, ki sta v Kopru in Izoli, v Livadah si je možno ogledati tudi tematski muzej. V Istri obiskovalcem nikoli ne pozabi pokazati Škocjanskega zatoka, Sečoveljskih in Strunjanskih solin, doline Dragonje, Hrastovelj, utrdbe na Socerbu, mestnih jeder bivših beneških mest; Kopra, Izole in Pirana, ter po novem tudi vinske fontane v Marezigah.

kolesarjenje po Primorskem | Avtor: Kolesarsko društvo Raketa Kolesarsko društvo Raketa
"Kolesarjem z gorskimi kolesi priporočam tematsko pot K7, ki vodi po odročnem zaledju Istre. Zelo zanimiv je tudi Kraški rob – tematski poti K4 in K5. Tematske poti najdete na map.slovenska-istra.si, kjer so navedene tudi karakteristike in GPX sledi vseh 16 tematskih poti. Seveda pa niste zares kolesarili po Istri, če ne odpeljete Porečanke, dobrih 110 kilometrov od Trsta do Poreča. Iz centra Trsta do Milj vozi turistična ladjica, ki omogoča prevoz koles, kar je še posebna popestritev kolesarjenja," nekaj idej našteje Sambt.

Ideja za izjemen razgled

Sam najraje odkriva skrite kotičke razgibanega podeželja Istre in Kraškega roba. Rad se zateče v naravo, kjer je manj prometa. "Ko se po prečkanju mejnega prehoda s Hrvaško dvigamo proti Savudriji, se s hrvaške strani odpre izjemen razgled na Sečoveljske soline in Piranski zaliv," še razkrije.

Pot užitka ČUDOVITO Popotnik Če še ne uživate v kolesarjenju, po obisku te poti zagotovo boste

In ob tem navrže pomemben napotek: "Če smo zatopljeni zgolj v vožnjo, hitro spregledamo številne lepote in čudovite panorame, ki jih ponujata Istra in celotna Slovenija. Večino tega zamujamo že z avtomobilom, zato izkoristite prednosti, ki nam jih ponuja raziskovanje s kolesom."

Kljub dokaj ravnemu območju ne smete pozabiti na čelado!

Po njegovem mnenju je raziskovanje Primorske primerno skozi vse leto, kar omogočajo ugodne vremenske razmere, saj "pri nas nikoli ni snega". V Istri celo poteka zimska gorsko kolesarska liga, v kateri se od novembra do marca zgodi enajst organiziranih tekem.

Gorsko kolesarjenje Adrenalin Popotnik Šport za starše z jeklenimi živci

Je pa Primorcem vreme manj naklonjeno spomladi in poleti, ko jih na poti pogosto presenetijo plohe. To pri njih vseeno ne povzroča slabe volje. "Dokler kolesariš je telo ogreto in tudi dež ne predstavlja težave, je pa treba biti previden na spolzke ceste. Po zaključku kolesarjenja se moramo čimprej preobleči v suha oblačila," razloži Sambt.

Za konec (bodočim) kolesarjem nameni še nekaj napotkov: "Ne glede na zakonska določila vsem kolesarjem svetujem uporabo čelade in previdnost v cestnem prometu. Prav tako z vidika varnosti oziroma predvsem z vidika doživetja priporočam, da nikar ne hitite."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice