Popotnik
10154 ogledov

Zgodovinski dvorec, ki vse bolj opozarja nase

dvorec Gutenbuchel Visit Šaleška
Dvorec je znan že od 16. stoletja in je nastal kot pravni naslednik gradu Forhtenek, znani lastnik je bila tudi družina Vošnjak, ki jo je kupila leta 1925.

Na manjši vzpetini, skrit med gostimi drevesi, v Ravnah pri Šoštanju stoji prav poseben dvorec. Historični zgradba se nahaja v geometrično oblikovanem parku, v katerem so bili ob drevnini bogate ograje, kandelabri, vodnjak, cinasti grifoni in agave, bazen in steklenjak. Kipa ob portalu pa sta delo akademskega kiparja Ivana Napotnika.

grad Žovnek Pri nas Popotnik Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

Po letih pozabe in zapuščenosti so ga leta 2006 razglasili za kulturni spomenik občine Šoštanj, leta 2022 pa so ga razglasili tudi za spomenik državnega pomena. Nanj se v zadnjih letih pogosteje spomnejo v adventnem in velikonočnem času, ko tam poteka razstava. Tako je bilo tudi lani, ko so med 17. novembrom in 3. decembrom 2023 v njem pričarali praznično zgodbo in s pomočjo kreacije florista Simona Ogrizka uprizorili Adventne pravljice – pripovedi dvorca, ki se prepletajo z božičnim okrasjem, čarobnimi bitji in domišljijo, vpeto v predpraznični čas.

Zgodovina dvorca Gutenbuchel, poznanem tudi pod imenom Marovška graščina, sega v daljno 16. stoletje, ko je nastal kot pravni naslednik gradu Forhtenek. Lastniki tega dvorca so se zelo hitro menjavali, pomembnejši med njimi pa so Woschnaggi, lastniki od leta 1925. Leta 1931 so stavbo temeljito prezidali in ji dali današnjo podobo. Graščina je bila leta 1945 podržavljena, v letu 2006 pa so jo, kot že omenjeno, razglasili za kulturni spomenik občine Šoštanj.

Grad Rajhenburg ga poznate? Popotnik Skrivnosten grad z bogato zgodovino in še bolj očarljivo podobo

V dvorcu je dobro ohranjena dragocena notranja oprema z imenitnimi parketi, intarziranim pohištvom in lesenimi zidanimi oblogami. Posebej lep je park z mnogimi okrasnimi elementi, ki daje stavbi posebno vrednost. Letos sta jih, predvsem v najbližji okolici graščine, v znamenitem parku, žal prizadela vodna ujma in neurje. Veliko starodavnih dreves je podrtih, med njimi tudi ogromna magnolija, ki je bila zaščitni znak graščine. Do dvorca lahko dostopamo peš. V bližini pa si lahko ogledami tudi grad Šoštanj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec42 08:27 07.januar 2024.

    Vošnjak,ki se je kot mnogi Slovenci ponemčil!

Sorodne novice