Popotnik
716 ogledov

Znova občudujejo Ljubljano

Ljubljana Anže Petkovšek Mesto Ljubljana iz Ljubljanskega gradu.
Slovenska prestolnica si je prislužila častno omembo in se znašla na tuji lestvici.

Potem ko je organizacija European Best Destinations Ljubljano prejšnji mesec uvrstila na seznam 15 evropskih destinacij z najboljšim in najvarnejšim prazničnim sejmom letošnje zime, je v novembru prejela novo priznanje.

Prestižna revija Monocle jo je uvrstila med 25 najboljših malih mest na svetu. Gre za tako imenovani indeks malih mest (Small City Index), ki ga strokovnjaki revije Monocle vsako leto sestavijo na podlagi temeljitih raziskav, v katere vključijo tudi prebivalce mest. Strokovnjaki ovrednotijo mesta glede na njihovo dostopnost, učinkovitost župana, odnos prebivalcev do obiskovalcev, trajnostno usmerjenost ter poslovne priložnosti, ki jih mesto ponuja.

Ljubljana brez turistov | Avtor: Anže Petkovšek Poletna Ljubljana brez turistev kot posledica zaradi covid-19. Anže Petkovšek

Indeks običajno sestavlja le 20 mest, zato je letos Ljubljana, na svojem 25. mestu, deležna posebne, častne omembe. O njej so pri Monoclu zapisali, da je ena najbolj zanimivih malih evropskih prestolnic, predvsem zaradi številnih urejenih zelenih urbanih površin, pešcem prijaznega centra, ki združuje srednjeveško in baročno arhitekturo, obilice kolesarskih stez in številnih iniciativ za izboljšanje kakovosti življenja. 

Prvo mesto na lestvici je zasedel Porto, sledijo mu belgijski Leuven, Itoshima na Japonskem, švicarski Lucerne in Victoria v Kanadi. Celoten seznam z opisi mest in obrazložitvijo najdete na sledeči povezavi

pohvale iz tujine Popotnik Britanski časnik opeva ta slovenski kraj

V mednarodnem okolju vse bolj priznana in opažena

Poleg zgoraj omenjenih priznanj na Mestni občini Ljubljana izpostavljajo še en dosežek, in sicer ta, da so jo 6. oktobra 2020 že šesto leto zapored uvrstili na seznam 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Tako so postali edino mesto na svetu, ki je ta naslov prejelo že šestič. 

reportaža Popotnik Ljubljana malo drugače
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice