Slovenija
7 ogledov

135 dolarjev za nafto in stagflacija

Razlogov za naraščanje cen nafte je več: od geopolitičnih trenj, razmerja USD/EU Žurnal24 main
Cena nafte v zadnjih dneh doživlja pravi delirij, saj je treba za sod te dobrine odšteti že 135 dolarjev. Pojavlja se strah pred stagflacijo.

Cena zahodnoteksaške lahke nafte je v sredo dosegla neverjetnih 135,04 dolarja za sod, hkrati se je podražilo tudi zlato; unča te plemenite kovine je vredna 935 dolarjev, kar je sicer še vedno precej pod rekordno vrednostjo z začetka leta 2008, ko se je gibala okoli tisoč dolarjev.

 

Stagflacija

Je ekonomski pojav, pri katerem trend nizke ali negativne gospodarske rasti sovpade s trendom visoke inflacije. Zahodni svet je zajela leta 1973, ko se je naglo podražila nafta in povzročila visoko inflacijo, hkrati pa je pešala gospodarska dejavnost.

Stagflacija dviga glavo
Rekordno draga nafta, rast cen hrane, ameriška hipotekarna kriza in bojazni tamkajšnje centralne banke (Zvezne rezerve), ki v ZDA napoveduje ohladitev gospodarske rasti in zvišanje brezposelnosti, vzbujajo pri številnih analitikih strah, da bi se lahko ponovila stagflacijska kriza, kakršno je svet doživel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so predvsem bogate zahodne države bolehale za visoko inflacijo in hkratno nizko gospodarsko rastjo.

"Zvezne rezerve so v težkem položaju, ujete med kladivo in nakovalo: na eni strani je pešajoča gospodarska rast, na drugi strani je visoka inflacija v obliki drage nafte in hrane, ki pa je zunanjega izvora," opozarja Damien Boy, strateg švicarske banke Credit Suisse First Boston. Boy še izpostavlja, da je inflacija vsaj po ekonomski teoriji znamenje visokega povpraševanja, v ZDA pa je ravno obratno, saj se inflacija zajeda v povpraševanje, kar že tako majavo konjunkturo le še dodatno slabi.

Fed znižal napoved o gospodarski rasti
Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je znižala napovedi o ameriški gospodarski rasti. Obseg bruto domačega proizvoda naj bi tako letos znašal med 0,3 in 1,2 odstotka, medtem ko je Fed še februarja napovedoval od 1,3- do dvoodstotno gospodarsko rast.

Ob manjši gospodarski rasti se bo povečala brezposelnost, ki naj bi letos znašala od 5,5 do 5,7 odstotka. To je več, kot je centralna banka napovedala februarja. Lani je stopnja brezposelnosti znašala 4,6 odstotka. Fed je zaradi naraščajočih cen nafte zvišal napovedi o inflaciji. Za letos tako pričakuje od 3,1- in 3,4-odstotno inflacijo, medtem ko je februarja napovedoval inflacijo v višini od 2,1 do 2,4 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.