Slovenija
11106 ogledov

A1 napovedal podražitev paketov

A1
1/2
zurnal24.si
Razlog za podražitev je odprava stroškov gostovanja v EU.

A1 bo 3. aprila večino mobilnih paketov podražil za en evro. Glavni razlog so stroški, ki jih prinaša veliko povečanje prenosa podatkov med evrogostovanjem. 

"V preteklem letu so stopila v veljavo nova pravila gostovanja v omrežjih EU/EEA (koncept »gostovanja kot v domačem omrežju - Roam Like at Home«). V tem času se je količina prenosa podatkov med gostovanjem pri uporabnikih A1 povečala za kar šestkrat. Pričakujemo, da se bo trend naraščanja prenosa podatkov v državah EU/EEA med uporabniki A1 nadaljeval tudi v prihodnje," so pojasnili na A1. 

Paket A1 ORTO Tripster+ bodo podražili za dva evra, a hkrati povečali količino vključenega prenosa podatkov v Sloveniji z 8 na 20 GB. 

Spreminjajo tudi ceno dodatnega zakupa prenosa podatkov 1 GB s 3 evre na 4,99 evra z DDV.

Kdor se s podražitvijo ne strinja, lahko brez odpovednega roka odpove pogodbo, a mora vrniti prejete ugodnosti v primeru vezave. Mobilni telefon lahko obdrži in odplača sorazmerni delež celotne vrednosti ali pa telefon vrne in za čas, ko ga je uporabljal, plača uporabnino. 

Za ta denar je bilo to 

Operaterji tujemu operaterju za gostovanje v drugi državi EU plačujejo veleprodajno ceno prenosa podatkov, ki naj bi pokrivala stroške. Obstaja pa velika razlika med državami, tako naj bi bilo v tujini lani dve tretjini Slovencev in le dobra desetina Grkov. 

Da je prenos podatkov v tujini problematičen, je na nek način priznal tudi Telekom Slovenije, ki bo 1. aprila uvedel politiko pravične rabe, kar pomeni, da bodo lahko uporabniki v evrogostovanju prenesli manj podatkov kot doma. 

Poleg tega mnogi uporabniki v tujini porabljajo celo več podatkov kot doma, saj so doma na domačem ali službenem brezžičnem omrežju, v tujini pa na primer televizijo gledajo prek mobilnega telefona, česar doma ne počnejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • max 14:15 02.marec 2018.

    Namen regulacije prenosa podatkov je bil zmanjšanje stroškov za uporabnika, ter zajezitev pogoltnosti operaterjev. Vendar so leti hitro našli ovinek, ker se pač nočejo odreči dobičkom. Nasanka pa spet porabnik. Upam in čakam na dan, ko se bo vam in ...prikaži več vsem podobnim zataknila kost v požrešnem goltancu. In v razmislek. Le kdaj je komu vsega dovolj? Ko mu vzameš vse ali, ko ima vse.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 07:26 02.marec 2018.

    Pri spremembah gre lahko vsak stran brez posledic,če ni vezan z kako napravo. To treba izkoristit,pa bomo videli kam pridejo z svojimi nategi.

  • Thomy 06:56 02.marec 2018.

    Telekom draži, A1 draži... Pomembne novice. Podobno pomembno je tudi: Bob ne spreminja cen, Hot ne spreminja cen...