Slovenija
6409 ogledov

Ali lahko v Sloveniji na trenutke zmanjka vode?

suša suha tla
Zaradi globalnega segrevanja ozračja in letošnjih velikih težav z vodo zaradi suše, nas je zanimalo, ali nam v Sloveniji lahko že letos ali v naslednjih letih zmanjka vode ...

“V prihodnosti se bomo vsekakor morali prilagoditi in ozavestiti družbo, da vode kljub pregovornemu obilju v Sloveniji lahko v posameznih delih Slovenije v določenem času primanjkuje,” so za Žurnal24.si pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor. 

Na Ministrstvu sicer zatrjujejo, da je strah za izgubo podzemne vode v Sloveniji odveč, saj podzemne vode ne more zmanjkati. Zaradi sušnih razmer pa se lahko in tudi se znižujejo gladine podzemne vode v plitvih prodno peščenih vodonosnikih in zaradi tega lahko v ekstremnih razmerah črpalke, s katerimi se črpa podzemna voda, ostanejo "na suhem," vendar v vodonosnikih voda še vedno je. Ni pa dostopna. Na kraško razpoklinskih vodonosnikih, kjer v veliki meri pitno vodo zagotavljajo izviri, lahko ti ob daljšem izostanku padavin presušijo. Prav tako pa za te vodonosnike velja, da se voda še vedno pretaka v podzemlju, le da ni dostopna na dosedanjih lokacijah.

dež Slovenija Arso s slabimi novicami glede napovedanega dežja Pitna voda Slovenija Slovenija Voda. "Zagotovo sledi črn scenarij" suša vreme Slovenija "Verjetno bomo morali za konkretno pošiljko padavin počakati do jeseni"

Jesensko-zimski čas je pomemben

 Količine podzemne vode se po navadi obnovijo v jesenskem in zimskem času. “Če se količine podzemne vode jeseni in pozimi ne bodo obnovile vsaj na običajno raven, kar pomeni na povprečne jesensko-zimske količine referenčnega tridesetletnega obdobja, lahko tudi naslednje leto nastanejo problemi pri zagotavljanju pitne vode v določenih delih Slovenije,” so nam opisali na Ministrstvu.

dež | Avtor: Profimedia Profimedia

“Na morebitno pomanjkanje pitne vode se je treba pripraviti s strategijo zagotavljanja pitne vode vsem prebivalcem,” odgovarjajo. Strokovne odločitve gredo lahko po njihovih navedbah v smeri alokacije količin podzemne vode z območij, kjer problemov s količinami podzemne vode ni, lahko se zagotovi povezovanje vodovodov, gradnja zadrževalnikov, spuščanje črpalk globlje v vodonosnik, če so za to pogoji.

Potrebujemo vsaj minimalen pretok

Z varčevanjem pitne vode tako občani pomagamo predvsem upravljavcem vodovodov, da zagotavljajo stalen, a minimalno potreben pretok v vodovodnih sistemih.

“Ob ustavitvi sistema ob tako imenovanih redukcijah namreč lahko pride do poškodb in ob vnovičnem zagonu sistema do oporečne pitne vode in s tem do okoliščin, ko je potrebno prekuhavanje vode,” so opozorili na Ministerstvu. 

voda pipa zalivanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj lahko naredi vsak od nas

Vsak posameznik lahko pripomore k manjši porabi pitne vode z uporabo naprav v gospodinjstvu, ki varčujejo z vodo (pralni, pomivalni stroji). Vsekakor pa bo potrebno razmisliti o uporabi tako imenovane »sive vode«. Siva voda je ponovno uporabna, odpadna voda iz pralnih strojev, prh, kadi in umivalnikov, seveda ob ustrezni pripravi, je razmeroma enostaven in varen vir vode za dostop in uporabo. Siva voda je dober vir pomembnih hranil za številne rastline, zato je lahko odličen vir vode za namakanje.

Komentarjev 7
  • Kmodri 20:37 31.julij 2022.

    Voda iz pralnega in dušilnega stroja sta toksični zaradi detergentov in polna mikro plastike, zato je neprimerna za uživanje ali zalivanje rastlin. Da ne bi komu prišlo na misel, da bi sivo vodo uporabljal za prej omenjena namena! Budale ministrske za tak nasvet!

  • eminenca 19:20 31.julij 2022.

    v takih in podobnih primerih najraje poslušam primitivce, ki takoj začnejo s tem "sami smo si krivi" ... kako lahko navadni državljani vplivamo na padavine, na sušo, na vročino in na vso to zmešano nemormalno vreme ... elita, ki uničuje ...prikaži več planet nas hoče istradat in uničit-psihično in fizično to je mučenje prebivalcev planeta, ki se vsako leto stopnuje

  • Friderik1950 15:30 31.julij 2022.

    Na naših ministrstvih pač teoretično iz knjig za šesti, kvečjemu za sedmi razred. Malokdo kaj ratume, posebej še, kar se tiče prirode. Ribiči vemo, da vode izginjajo oziroma usihajo, so pa tudi vedno bolj onesnažene. Ko sem pred desetletji v ...prikaži večv eni od gostiln v Slovenskih goricah rekel, da bo tam čez trideset let Arizona, skale, kače in kaktusi, so me skoraj vrgli iz gostilne, danes pa glede na položaj nismo daleč od tega.