Slovenija
19449 ogledov

"Verjetno bomo morali za konkretno pošiljko padavin počakati do jeseni"

suša Profimedia
Obilnejših padavin ni na vidiku.

"Kmalu bomo že na polovici meteorološkega poletja, to poletje lahko primerjamo z najtoplejšim poletjem iz leta 2003," so v srednjeročni napovedi zapisali vremenoslovci portala Ciklon.si.

Čeprav je julij nekoliko hladnejši od junija, je še vedno nad povprečjem 1991-2020.

Tudi v drugi polovici meseca bo hladneje nad območjem Srednje in Vzhodne Evrope ter nad območjem Balkana.

"Težišče višinskih jeder hladnega zraka bo nad vzhodnim delom Evrope in nad zahodnim delom Rusije. Središče anticiklona bo sprva nad Britanskim otočjem, kasneje pa se bo postopno razširilo nad območje Balkana. Ker bo težišče anticiklona severneje kot je kazalo še v nedeljo, (ocenili smo 40 % možnost, da nas zajame hujša vročina s temperaturami blizu 40 °C) bomo padli pod vpliv bolj svežih severnih vetrov. Kar pa ne pomeni, da ne bo vročine …" so dodali.

Temperature se lahko povzpnejo preko 35 stopinj Celzija

Nov, že tretji vročinski val letos, se bo verjetno začel s torkom, najbolj vroče pa bo naslednji četrtek. "Povprečje kaže okoli 35 °C na vzhodu, kar pomeni, da obstaja možnost za precej višje temperature glede na razmeroma suha tla," so pojasnili vremenoslovci.

Ocenjujejo, da bo vročina verjetno ob koncu naslednjega tedna popustila, a obilnih padavin ni na vidiku. Suša se bo stopnjevala do konca meseca julija, "verjetno pa bomo morali za konkretno pošiljko padavin počakati do jeseni".

Kakšno vreme se nam obeta za konec tega tedna, pa lahko preverite na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Vročinski val Svet Zaradi vročine se topijo ceste, ljudje se umikajo v bunkerje
Komentarjev 3
  • eminenca 18:25 14.julij 2022.

    glede na to, da gre vse u maloro, se verjetno država ni dogovorila za odkup slovenske pšenice ... ker mi smo itak na trgu in gospodom v parlamentu se sladko jebe, kakšne bodo naše rezerve pšenice kot osnovne sestavine za ...prikaži več kruh ... ima država zadostne blagovne rezerve ali jih nima?