Slovenija
5260 ogledov

Ali lahko za pokvarjene počitnice zahtevamo odškodnino?

<razno> 14.07.09 obala, morje, plaza, ljudje, dopust, pocitnice, Hrvaska, Saša Despot
V času turistične sezone, ko za dopust odštejemo privarčevan denar med letom, je pomembno tudi to, da vemo, kdaj lahko odstopimo od pogodbe turističnega paketa. Ali pa zahtevamo odškodnino zaradi pokvarjenih počitnic

Turistični paketi, pravica do odstopa od pogodbe v 14 dneh pri spletnih nakupih ter popravilo ali zamenjava izdelka, so tri teme, o katerih slovenski potrošnik ve premalo.

Na novinarski konferenci v Hiši EU v Ljubljani so predstavili kampanjo »Imaš prav«, ki potrošnike seznanja s pravicami, ki jih imajo v Evropski uniji. 

tv sprejemnik Zveza potrošnikov Slovenija ZPS: zdaj je jasno, nastradali bodo potrošniki

Kampanjo je zasnoval Generalni direktorat za pravosodje in potrošnike pri Evropski komisiji in bo potekala v 10 izbranih članicah državah EU, tudi v Sloveniji. Pravice, ki jih zagotavlja EU, vam omogočajo, da ste kot potrošniki zadovoljni in varni.

Preberite si zakon

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, dr. Zoran Stančič, je na novinarski konferenci spomnil, da nas evropska zakonodaja varuje pred nezakonitimi ali nepoštenimi poslovnimi praksami; varnost ter pravice potrošnikov pa so pomemben del vseh politik Evropske unije.

Otroci na snegu Strokovnjaki Popotnik Počitnice: za otroka je bolj kot destinacija pomembno to

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije je ob tej priložnosti izpostavila: »Poznavanje pravic potrošnikov je ključno, če jih potrošniki želijo suvereno in učinkovito uveljavljati. Zato je cilj tokratne kampanje EU potrošnike seznaniti z njihovimi  potrošniškimi pravicami in jih informirati, kako naj ukrepajo, ko so te pravice kršene, ter jih vzpodbuditi v aktivne potrošnike oziroma državljane, ki znajo svoje pravice uveljaviti.« 

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Tri ključne teme za Slovenijo

Damijan Nacevski, predstavnik izvajalca kampanje v Sloveniji iz Agencija ODMEV je pojasnil časovnico izvajanja aktivnosti. »Kampanja »Imaš prav« bo v Sloveniji potekala med julijem 2019 in marcem 2020. Izbrane teme kampanje na nivoju EU so: odstop od pogodbe - vračilo kupnine v 14 dneh v primeru nakupa preko spleta, popravilo ali zamenjava izdelka, verodostojno oglaševanje, poštene pogodbe, varnost izdelkov, turistični paketi, zamenjava banke.  

Dubrovnik Tiskovna konferenca Svet Hrvaška: Turizem je pred kolapsom

V Sloveniji pa so bile za ključne teme kampanje izbrane tri, in sicer:  turistični paketi, pravica do odstopa od pogodbe v 14 dneh pri spletnih nakupih ter popravilo ali zamenjava izdelka.

Pravica do odškodnine

Pravica, ki se nanaša na turistične pakete potrošnikom zagotavlja, da lahko za vsako obdobje, v katerem je obstajala neskladnost s pogodbo, zahtevajo ustrezno znižanje cene. Od pogodbe lahko sicer odstopijo le, če organizator ne odpravi neskladnosti, ki znatno vplivajo na izvedbo potovanja. Če storitve niso bile izvedene ali če so bile izvedene nekakovostno, imajo potrošniki pravico tudi do povrnitve nastale škode. V primeru znatnih neskladnosti lahko zahtevajo tudi plačilo odškodnine zaradi pokvarjenih počitnic.

počitnice hotel bazen CENE Popotnik So počitnice na Hrvaškem res bolj ugodne kot v Grčiji?

Predstavnik Agencije ODMEV je tako pojasnil, da bo »v okviru obveščanja mladim potrošnikom med drugim na voljo tudi informacija, da organizator lahko zviša ceno potovanja samo v izrecno določenih situacijah (rast cen goriva, zvišanje davkov tretjih strani ali spremembe menjalniških tečajev). V omenjenih primerih, če zvišanje cene presega 8 % dogovorjene cene turističnega paketa, imajo potrošniki pravico do prekinitve pogodbe brez plačila stroškov odstopnine.«

Komentarjev 1
  • Avatar Savistarra
    Savistarra 01:35 07.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com