Slovenija
8819 ogledov

Se lahko tragedija kot v Genovi zgodi na naših cestah?

Most v Genovi
1/8
Strokovnjak za gradbeništvo Peter Lipar po tragediji v Genovi o stanju naše prometne infrastrukture.

"V urejeni državi do takih tragedij ne sme priti in verjamam, da je Slovenija med državami, ki imajo zelo urejen sistem in odnos do tega," odgovarja dr. Peter Lipar s Prometnotehniškega inštituta pri ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo na hipotetično vprašanje, ali se lahko tudi v Sloveniji zgodi takšna tragedija, kot se je dva dni nazaj v sosednji Italiji.

V torek popoldne se je namreč zrušil viadukt Polcevera v Genovi, poznan tudi kot most Morandi. Z njim je v globino strmoglavilo prek 30 avtomobilov in trije tovornjaki. Umrlo je 42 oseb, med katerimi so bili tudi otroci, mladi in cele družine.

Ujeti avti in ljudje Svet Video: V Genovi se je zrušil 100-metrski viadukt prek avtoceste

"Če se držiš protokolov, to ni možno"

"Pri nas obstaja protokol, po katerem se zgledujejo vsi vzdrževalci cest, ceste pregledujejo redno in izredno" poudarja Lipar. "Ne poznam natančno razmer v Italiji, vendar si predstavljam in verjamem, da je mnogo slabše kot pri nas. Naši vzdrževalci in lastniki cest se vsekakor držijo protokolov. Če se držiš protokolov in opravljaš vse v zvezi s temi protokoli, potem se kaj takega, kot se je v Italiji, seveda ne more zgoditi."

Most v Genovi | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodaja, da ima Direkcija za infrastrukturo, kjer razmere bolje pozna, natančen opis vseh objektov. "Imajo natančno oceno varnosti vseh objektov," razlaga Lipar. "Glede na to oceno in razpoložljive finance po prednostnem seznamu izvajajo rekonstrukcije oz. različne izboljšave na objektih."

Pred leti zaprli most v Mednem

Poudarja, da je obnova sicer odvisna od razpoložljivih financ, a ker je teh sredstev vsako leto več, je optimističen. "Pred leti je direkcija zaprla most v Mednem, ker so ugotovili, da zadeva ni več varna za promet," je spomnil. "To je bilo narejeno v času velike krize, ko se je za ceste namenjalo manj denarja kot sedaj in je bilo opozorilo vsem, kaj se lahko zgodi."

"Verjamem, da imajo v Sloveniji vse objekte natančno popisane in dobro vedo, v kakšnem stanju so."
Peter Lipar, Prometnotehnični inštitut pri FGG

Med vzroki za tragedijo v Italiji so pristojni med drugim omenjali slabe vremenske pogoje, a Lipar je do tega precej kritičen. "Zelo neprimerno se je sklicevati na slabe vremenske pogoje, saj so vsi objekti dimenzionirani za najslabše vremenske pogoje, tudi na potrese do določene stopnje," poudarja strokovnjak za gradbeništvo. "Vzroke za to, kar se je zgodilo, je treba iskati v slabem vzdrževanju in nasplošno opazovanju stanja na terenu."

Viadukt Morandi Nove podrobnosti Svet Fotografija, posneta pred tragedijo, razkriva pravo stanje viadukta

"Gradbeniški fiasko"

Italijanski mediji so po torkovi katastrofi navajali besede profesorja gradbeništva na Univerzi Genova Antonia Brencicha, ki je že dve leti nazaj most označil za "inžinerski neuspeh" z "izredno visokimi stroški vzdrževanja". Italijanski minister za promet Danilo Toninelli je odgovornost za tragedijo pripisal zasebni družbi Autostrade per I'Italija, ki vzdržuje večino italijanskih avtocest ter napovedal odvzem koncesije. 

Most prej in potem | Avtor:
"Gotovo je, da lahko predstavlja težavo, če je lastnik zasebnik," je na vprašanje o primerjavi z našim sistemom, kjer so lastniki in vzdrževalci cest državni oz. občinski, povedal Lipar. "Privatnik zna drugače gledati na sredstva, ki jih namenja za vzdrževanje kot državna firma." 

Porušen viadukt "Še vedno se tresem" Svet Kdo je voznik tovornjaka s fotografije, ki je postala simbol tragedije

In kazanje s prstom na evropska pravila o proračunski disciplini, ki omejujejo vlaganje v infrastrukturo, na katera se je skliceval italijanski prometni minister. "Tudi to se mi zdi za lase privlečeno," zaključuje Lipar. "Da bi evropska komisija naložila posamezni državi, a ne sme vlagati v prometno varnost, je skregano z vsako zdravo pametjo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Zara_Corlette 07:53 18.avgust 2018.

    Moja zadnja plača je bila 5300 evrov za 10 ur na teden na spletu...... Prijateljica moje sestre ima v povprečju 22.000 evrov že več mesecev in dela približno 30 ur na teden...... Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko ...prikaži več sem poskusil..... Potencial pri temm jee neskončen..... To je tisto, kar počnem . ........ ➥➥➥➥➥ www.Internet43.Com

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:50 17.avgust 2018.

    Če se bo preko viadukta Kastelec peljala kolona s fürerjem na čelu sem za,da se podre,saj bomo lahko po tem govorili o svobodni Sloveniji,kanede?

  • Papaja Popi 16:51 16.avgust 2018.

    Pri nas pojdite pogledat Ravbarkomando, Pojdite po stari cesti in poglejte navzgor. Vse podprto z štangami in podobno. Popravljali so ga že najmanj trikrat in bi bilo ceneje, če bi ga porušili in naredili novega.