Slovenija
9161 ogledov

Ali si bo Janša drznil tvegati padec vlade?

Vlada RS Janez Janša Zdravko Počivalšek Vlada RS
Se bo moral Zdravko Počivalšek žrtvovati, da bo koalicija na čelu z vlado Janeza Janše končno odstavila predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča? Zaradi tega lahko celo pade vlada.

Ugiba se, ali bo premier Janez Janša svoj mandat in s tem zaupnico vladi prihodnji teden vezal na glasovanje o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Vladajoča koalicija strank naj bi še v tretje skušala odstaviti Zorčiča.

Poslanci na tajnem glasovanju v petek niso potrdili razrešitve Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ. Njegovo razrešitev je podprlo 45 poslancev, proti ni glasoval nihče. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Za razrešitev bi moralo glasovati 46 poslancev.

Igor Zorčič Slovenija Kupčkanje za glasove proti Zorčiču

Zorčič je po drugem neuspešnem poskusu vladajoče koalicije, da ga razreši mesta predsednika DZ dejal, da bi bile najboljša rešitev predčasne volitve. "DZ je ponovno pokazal, da je suverena institucija," je poudaril.

Vlada Janez Janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Takoj za tem so se začela ugibanja, ali bo Janez Janša svoj mandat in s tem zaupnico vladi prihodnji teden vezal na tretji poskus razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Janez Janša Slovenija Za danes napovedan največji protest, to udeležencem sporoča Janša

Grims: "Pustimo se presenetiti"

Ugibanja je v oddaji na 24 ur dodatno podkrepil poslanec SDS Branko Grims, ki je kot gost v oddaji 24 ur zvečer na Pop TV dejal, da bo imela opozicija že prihodnji teden možnost, da gre na predčasne volitve. Dejal je, da gre ob vezavi nezaupnice za odločitev predsednika vlade, a, da se lahko pustimo presenetiti.

Igor Zorčič | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Janša v Zagreb Slovenija Janša v Zagreb, na Trstenjakovi pa neprijetno sporočilo zanj

Če bi Janša vezal zaupnico na glasovanje o razrešitvi Zorčiča in vladajoči koaliciji tudi v tretje ne bi uspelo zbrali več kot 45 glasov za njegovo razrešitev, bi vlada padla, to pa bi verjetno pomenilo razpis predčasnih volitev. Razen v primeru, da bi nova koalicija predlagala novega mandatarja.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju. Anže Petkovšek

Igor Zorčič Državni zbor Slovenija Tudi drug poskus ni uspel. Zorčič: "Najboljša rešitev bi bile volitve"

Grims je sicer prepričan, da bodo v tretje razrešili Zorčiča. Zaradi neuspelega glasovanja za razrešitev Zorčiča so spet vse glasnejša ugibanja, da bi si koalicija 46 glas zagotovila z vrnitvijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v poslanske klopi, kar pomeni, da bi SMC v kratkem po odstopu ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič ostala že brez drugega ministra.
 

Komentarjev 40
  • Richard_Mason 16:53 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Kirka 15:05 30.maj 2021.

    Ali se desničarji zavedate, da imate le eno desno stranko, saj se je tudi NSi že zlila z SDS? Jelinčič bo pri naslednjih volitvah odpadel. SDS z NSi je sposobna zbrati cca 20%, saj je tudi na desnici dosti normalnih ...prikaži več ljudi, ki ne bodo volili Janše. Na levici, če ne bo kakšne nove stranke, ostanejo LMŠ, Levica, SD, SAB, za katere upam, da bodo stopile skupaj in enkrat za vselej odnesle Janšo v pozabo, kamor spada.

  • rd2dmk2 10:06 30.maj 2021.

    pa vi vsi levi in desni, rdeči in beli ste ... mal fest naivni.. vseh 90 poslancev igra parodijo, vi vsi ste pa veseli statisti, ki se jeb..te med sabo oni pa veselo in krasno se majo. treba je vse ...prikaži veče , čist vse zapokat, jih poslat na dopust, potem pa najdet 90 novih. ampak ne 90 pred leti pozabljenih. 90 čist novih. ne levih me desnih, ne redečih , ne belih, 90 tisith ki vsak dan se spomnijo na tiste, ki so dali življenje da sedaj mi živimo v Sloveniji in vedo da imamo svojo državo in DOMOVINO.