Slovenija
32714 ogledov

Anketa: Jankoviću ne kaže vse po načrtih

Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković je z anketo končno izvedel, koliko Ljubljančanov ga podpira za župana in kakšne so možnosti, da obdrži večino v mestnem svetu.

Na lokalnih volitvah v Ljubljani se sodeč po anketi agencije Ninamedia za Dnevnik zmaga obeta aktualnemu županu Zoranu Jankoviću, ki bi bil lahko izvoljen že v prvem krogu. Za svoje delo je prejel povprečno oceno 3,61. Slabše pa kaže Listi Zorana Jankovića, ki bi na račun Gibanja Svoboda lahko izgubila večino v mestnem svetu, povzema Dnevnik.

Vodikov avtobus v Ljubljani Proga številka 2 Avto Jankovič: Ljubljana z vodikovimi avtobusi in lastnim vodikom

Za Jankovića se je opredelilo 58,1 odstotka anketirancev, med opredeljenimi volivci je užival 71,1-odstotno podporo, s čimer se mu obeta, da bo že šestič izvoljen za župana Mestne občine Ljubljana v prvem krogu, navaja Dnevnik.

Zoran Janković Slovenija Nekdanji Janšev minister bi rad delal za župana Jankovića

Turizem Ljubljana | Avtor: Mankica Kranjec/Turizem Ljubljana Mankica Kranjec/Turizem Ljubljana

SDS se obeta polom

Na drugem mestu je poslanka in županska kandidatka Levice Nataša Sukič, ki bi jo volilo 8,1 odstotka vprašanih. Med aktualnim ljubljanskim županom in drugouvrščeno protikandidatko je tako 50 odstotnih točk razlike. Kot poudarjajo na Dnevniku, Janković pred tekmeci v javnomnenjskih anketah še nikoli ni vodil s tolikšno prednostjo.

mija janković Magazin Korona na Miji Janković pustila posledice

Kandidata SDS Igorja Horvata bi volilo 3,5 odstotka vprašanih, Aleša Primca (Glas za otroke in družine) pa 3,4 odstotka. Sledijo Tina Bregant (SLS in Naša dežela, 2,8 odstotka), Mojca Sojar (NSi, 2,2 odstotka), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno, dva odstotka), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka, 1,2 odstotka) in Jasmin Feratović (Piratska stranka, 0,4 odstotka).

Aleš Hojs Slovenija Hojs bi rad postal župan Ljubljane

Kot kaže, konec vladanja z večino

Jankovićevo veliko prednost na Dnevniku pripisujejo dejstvu, da njegovi politični tekmeci še niso zagnali volilne kampanje, s katero bi promovirali svoje kandidate. Dodatno pa k temu prispeva velika stopnja zadovoljstva občanov s kakovostjo življenja v prestolnici, saj 69 odstotkov Ljubljančanov ocenjuje, da so se razmere v mestu v primerjavi s tistimi izpred petnajstih let spremenile na bolje. Po navedbah Dnevnika je visoka tudi ocena Jankovićevega dela, na lestvici od ena do pet, kjer ena pomeni zelo slabo in pet odlično, je prejel povprečno oceno 3,61.

Slabše pa kaže Listi Zorana Jankovića, ki bi jo na volitvah v mestni svet podprlo 24,6 odstotka opredeljenih volivcev. Veliko število sedežev bi Jankoviću lahko odvzela stranka Gibanje Svoboda, ta bi na volitvah v mestni svet prejela 21,4 odstotka glasov.

Po številu prejetih glasov bi se med prvih pet strank uvrstile še Levica (13,9 odstotka), SDS (10,1 odstotka) in SD (6,3 odstotka).

Ninamedia je anketo izvedla med 26. in 28. oktobrom na vzorcu 741 polnoletnih Ljubljančanov.

Komentarjev 79
  • bojovi 11:02 07.november 2022.

    Če hočejo SDS kdaj zmagati, naj odpišejo Gargamela pa še par parazitov, ki so že dolgo pirsesani v stranko, naj se držijo obljub, ne pa ko puklasti veliki vodja prbija eno dela pa čisto nekaj tretje. Še jaz bom dal ...prikaži več SDSu glas, ampak dokler je tako, SDS zame NE obstaja.

  • kapibara1 12:44 06.november 2022.

    Res je, da je v prvem ? mandatu ob kontroli oporčenosit pitne vode v MOL, le te kriterije dvignil... Za samo čistočo vode je bilo narejeno NADA !

  • Avatar jezeran
    jezeran 21:46 05.november 2022.

    Ko ga jebe