Slovenija
4733 ogledov

Arso izpostavlja ta neobičajen pojav

Jutranja megla Profimedia
Letošnja zima še naprej preseneča.

Za zjutri vremenoslovci napovedujejo sneg, padavine naj bi se razširile po vsej državi, nekaj snežink bo tudi v nedeljo.

Podrobnosti preberite na tej povezavi.

Medtem Arso na svojem Facebook profilu izpostavlja, da toplota in sončni dnevi predvsem v višje ležečih in prisojnih predelih Slovenije, ki trajajo že od konca decembra, botrujejo k temu, da je ponekod že opaziti zgodnje cvetenje leske, sicer njeno prvo spomladansko fenološko fazo. Ta nastopi, ko se iz podaljšanih mačic prične usipati rumen cvetni prah. Le-ta je alergen, zato lahko marsikomu povzroča težave.

Letos je bilo, kot poročajo na Arsu, zelo zgodnje cvetenje leske zaznati v Sevnem in Lučah, že v božičnem času, ter na primorskem, ko je bilo cvetenje opaziti v prvih dneh novega leta. V povprečju (2000-2020) bi bilo cvetenje leske na Obali sicer pričakovati konec januarja, na Goriškem prvi teden februarja, v preostalem delu Slovenije pa šele v drugi polovici februarja. Letošnje cvetenje leske zato v grobem prehiteva za od 3-6 tednov.

Megleno jutro Nič dobro ne kaže Slovenija Arso opozarja na posledice letošnjega zimskega vremena

V tej luči je nemara še bolj zanimiv podatek, ki ga medtem danes objavljajo na Facebook profilu Ciklon.si, in sicer, da so na današnji dan leta 1963 v Murski Soboti izmerili rekordno nizkih -31 stopinj Celzija.

Zima 1962/1963 je bila v Pomurju tudi najbolj snežna do zdaj, sneg je ležal 115 dni, od 18. januarja do 20. februarja je bilo ves čas nad 30 cm snega, v prvi polovici februarja tudi čez pol metra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam50 15:56 17.januar 2020.

    Pri nas bo tam na nadmorski višini 800-900 m skoraj odcvetela...