Slovenija
20105 ogledov

Arso napoveduje burno vremensko dogajanje: Nevihte, strele, sunki vetra!

Dež in veter Profimedia
Ob zamenjavi zračnih mas pričakujejo "burno vremensko dogajanje".

V noči na torek bo Slovenijo po napovedih Agencije za okolje prešla dokaj izrazita hladna fronta in zaključila obdobje vročine, ki je na Primorskem trajalo deset dni, v večjem delu Slovenije pa pet zadnjih dni.

"Danes se nad nami še zadržuje vroč subtropski zrak s katerim je preplavljeno celotno Sredozemlje. Hladna fronta je že dosegla severni rob Alp," pišejo pri Arsu. "Za njo je kar velika zaloga hladnega in vlažnega atlantskega zraka, ki bo ponoči od severa hitro preplavil tudi Slovenijo."

Jesensko vreme Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Obeta se "zlom" poletja!

"Ob zamenjavi zračnih mas pričakujemo predvsem v prvem delu noči burno vremensko dogajanje. Že tik pred samo fronto in tudi ob njej bodo lahko nastajale močne nevihte, ki bodo krajevno prinašale poleg udarov strel tudi močne sunke vetra, kratkotrajne močne nalive in ponekod tudi točo."

Arso

"Ker bo smer vetra v srednji troposferi ob prehodu fronte bolj zahodna kot jugozahodna, kakšnega obilnejšega deževja kljub temu, da bo nad severnim Jadranom nastalo plitko samostojno ciklonsko jedro, ne pričakujemo," pišejo pri Arsu. 

Skupna količina padavin bo po napovedih Arsa v naslednjih 24 urah večinoma med 5 in 25 milimetri, a bo padla v razmeroma kratkem času.

"Ozračje bo nato v torek in sredo osveženo, dnevne temperature bodo večinoma med 20 in 25 stopinjami," še pišejo pri Arsu. "Proti koncu tedna bo postopno spet topleje, verjetno bomo kje dosegli tudi okoli 30 stopinj C, a dolgotrajne izrazite vročine letos ne pričakujemo več."

Agencija za okolje sicer za danes popoldne popoldne napoveduje večinoma sončno vreme, pihal bo južni do jugozahodni veter. "Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo tudi močnejše," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35, v alpskih dolinah okoli 27 stopinj Celzija."

Ponoči se bodo padavine, sprva bodo vmes tudi nevihte, prehodno razširile nad večji del države. Zapihal okrepljen severni veter, občutno se bo ohladilo. Jutranje temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 20 stopinj Celzija.

Uničene strehe Slovenija Huda ura z nalivi in točo: Tu je bilo najhuje!

Jutri bo sprva pretežno oblačno, krajevne padavine bodo dopoldne od severa ponehale. Popoldne se bo razjasnilo, najkasneje na jugovzhodu. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Danes bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.

Danes zvečer in v prvem delu noči bodo možne močne nevihte s sunki vetra in krajevno tudi točo.

Postopno spet topleje

V sredo in četrtek bo pretežno jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Postopno bo topleje.

"Na severno Evropo je ciklonsko območje z vremensko fronto, ki je že dosegla Alpe in bo ponoči prešla tudi naše kraje," pišejo pri Arsu. "Pred njo z jugozahodnimi vetrovi nad naše kraje še doteka zelo topel in postopno bolj vlažen zrak."

 

Od 20. do 25. avgusta

Nad zahodno in srednjo Evropo bo šibko območje visokega zračnega tlaka. S prevladujočim severozahodnikom bo k nam pritekal vse toplejši in suh zrak. V torek ali sredo bo nad severnim Sredozemljem najverjetneje nastalo ciklonsko območje, ki bo predvidoma vplivalo tudi na vreme pri nas.

Od petka do vključno naslednjega ponedeljka bo večinoma sončno in suho. Postopno bo topleje, ob koncu tedna bo temperatura zraka po nižinah ponovno okoli 30 stopinj Celzija. Razmeroma vroče bo tudi v začetku prihodnjega tedna, potem pa kaže na ohladitev s padavinami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • TistoPravo 20:17 16.avgust 2021.

    Vremenska napoved ni še povsem gotova. Je pa naslov že sodil prej...žal ;)