Slovenija
9887 ogledov

Arso o včerajšnjih nevihtah: Ni šlo za tornado, temveč za "derecho"

Veter v Ljubljani Bralka
Včerajšnji močan veter ni bil posledica tornada, temveč gre za pojav, ki ga v ZDA imenujejo "derecho" - dolgožive nevihte z viharnimi in pogosto tudi orkanskimi sunki vetra.

Močan veter je včeraj podiral drevesa in drogove, odnašal zabojnike za smeti, prometno signalizacijo in drugo. V Ljubljani je odkril del strehe na porodnišnici, v Kranju pa je odkril strehe z okoli 70 stavb.

Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje, so viharni sunki vetra tudi po nižinah ponekod presegali hitrost 100 km/h. "Obsežen skupek neviht je že v sredo zvečer nastal v bližini Barcelone, se včeraj zgodaj zjutraj pomaknil nad Korziko, nato nad osrednji in severni del Italije, prečkal Slovenijo, Avstrijo in kasneje razpadel nad Češko," so dodali.

Po njihovih besedah je bilo ozračje zahodno od naših krajev zelo nestabilno, obenem so pihali zelo močni južni do jugozahodni vetrovi, ki so omogočali, da je sistem opravil tako dolgo pot. "Čeprav nad našimi kraji nestabilnost ozračja ni bila tako izrazita, se je vseeno razvil pojav zelo močnega nevihtnega vzdolnika. Pojav nastane, ko padavine padejo v toplo in suho plast zraka. Pri tem pride do izrazitega izhlapevanja padavin in ohlajanja zraka. Hladen zrak pade proti tlom in se razlije na površju, kot bi polili vodo s škafa po tleh. Obenem v tako obsežnih sistemih pride do pojava močnih vetrov znotraj nevihte. Pred nevihtno fronto nastane majhen ciklon, za čelom nevihtne fronte pa območje visokega zračnega tlaka. Zaradi razlike v zračnem tlaku znotraj nevihtnega oblaka nastane močan vetrovni stržen, ki ob padavinah doseže tla," pojasnjujejo vremenoslovci na Arsu.

Neurje v južni Avstriji. Svet Močna neurja terjala smrtne žrtve, med njimi tudi otroci

Včerajšnji močan veter ni bil posledica tornada, temveč gre za pojav, ki ga v ZDA imenujejo "derecho" - dolgožive nevihte z viharnimi in pogosto tudi orkanskimi sunki vetra.

Na merilnem mestu Ljubljana Bežigrad je včeraj padel nov rekord - izmerili so namreč sunek vetra v hitrosti 106 km/h. Na višji nadmorski višini so bili sunki vetra še močnejši, na Kaninu so dosegli 140 km/h.

Tudi danes so po celotni državi možne krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo tudi požare, opozarja Arso.

Več o tem v članku Arso tudi za danes izdal oranžno opozorilo, grozijo veter, toča in strele.

Kako se padavine gibajo po državi, pa lahko spremljate na radarski sliki padavin (povezava).

dezurni@styria-media.si

Neurje Tragično Svet V neurju umrla dva otroka. Doletelo ju je ob jezeru.
 
Komentarjev 2
  • bobubob 17:14 19.avgust 2022.

    Aha, potem pa tiste odkrite strehe le niso tako huda nadloga. Tudi suša ne. Kajti to so znane, domače podnebne spremembe. In nič drugega. Nič, prav nič drugega. Če kdo dokazuje karkoli drugega, je le neodgovorni jutub zarotnik....in verjetno obenem ...prikaži večem tudi kovid zarotnik ki se ni tekel cepit samo zato, ker ne verjame RTV & NOVA24 resnici temveč je raje poslušal neke nobelovce na jutubu.

  • lojs 14:39 19.avgust 2022.

    zakaj še arso ne orgnizira kakšnega tečaja, za kakšen bon ... mislim, da vsaj razumemo pojem vremena bolj strokovno, po mojem to ne more škodovat , mi moramo biti izobraženi