Slovenija
10125 ogledov

Arso objavil podrobnejšo napoved za prihodnje ure: Čakajo nas močni nalivi

Močan dež
Dolgotrajni nalivi, ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila.

Padavine se bodo po napovedih Agencije za okolje ponoči okrepile. "Že v ponedeljek nas je dosegel vpliv nove vremenske motnje," pišejo pri Agenciji za okolje. "Nad severnim Sredozemljem in srednjo Evropo se danes nahaja ciklonsko območje. V višjih plasteh ozračja se je nekoliko ohladilo, ozračje je postalo nestabilno, zato pričakujemo tudi posamezne nevihte. Veter bo razmeroma šibak, padavinske celice se bodo pomikale precej počasi."

Narasle reke na Severnem Primorskem Poplave Slovenija Reke naraščajo, v sredo lahko že poplavljajo

V noči na sredo nas bo dosegla hladna fronta, padavine se bodo okrepile. "Napredovanje hladne fronte se bo zaradi nastanka ciklona nad severnim Jadranom upočasnilo, zato se predvsem v južni Sloveniji lahko pojavljajo dolgotrajnejši nalivi," pišejo pri Arsu. "Hladilo se bo, meja sneženja bo zjutraj med 1500 in 1800 metri."

OPOZORILO

Ob močnejših nalivih lahko ponoči in v sredo zjutraj močneje narastejo hudourniški vodotoki v jugozahodnem delu Slovenije. Za to območje je razglašen oranžni alarm.

Dež bo vztrajal do četrtka

V sredo bo oblačno in deževno, popoldne bodo padavine na zahodu slabele in zvečer ponekod tudi ponehale. "Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti veter severnih smeri. Za konec maja bo sveže, najvišje temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija," napovedujejo pri Arsu. "V četrtek zjutraj se bo še nekoliko ohladilo, meja sneženja se v vzhodni polovici Slovenije spustila na nadmorsko višino okoli 1400 m. Pričakujemo, da bo snežilo na Pohorju, v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah. Na zahodu bo večinoma suho, drugje pa bodo padavine ponehale zvečer."

Oblaki Vreme Slovenija Sveža napoved: O poletju še dolgo ne duha ne sluha

V petek se bo nad naše kraje razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo vztrajalo vsaj do nedelje. "Delno se bo zjasnilo, še vedno pa lahko nastane kakšna popoldanska ploha," pišejo pri Arsu. "V petek se bo ogrelo malo nad 20, v soboto in nedeljo pa do okoli 25 stopinj Celzija."

Letošnji maj nekaj posebnega

Letošnji maj je v vremenskem pogledu nekaj posebnega. "Prekinil je niz 13 zaporednih nadpovprečno toplih mesecev," pišejo pri Arsu. "Povprečna temperatura bo maja od 2 do 3 stopinje Celzija nižja od dolgoletnega povprečja in s tem najnižja po letu 1991."

Oblaki Srednjeročna napoved Slovenija Vreme v juniju: Vonja po poletju še dolgo ne bo!

Padavin je bilo po podatkih Arsa več od povprečja, vendar v nizu meritev najdemo še bistveno bolj namočene maje. "Najbolj pa bo letošnji zadnji pomladni mesec izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur, saj bo na nekaterih postajah celo rekordno siv," še navajajo pri Arsu. "Skupno število sončnih ur bo večinoma med 110 in 140, kar je le polovica normalne vrednosti in toliko kot je običajno za februar ali marec. Kot zanimivost, letos smo doslej manj sončnega vremena beležili le januarja, najbolj sončen pa je bil marec."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.