Slovenija
79278 ogledov

Arso prižgal nov alarm, v teh krajih bo najhuje

Vreme: Arso prižgal nov alarm, v teh krajih bo najhuje - Nevihta Profimedia
Ponekod je možna tudi debelejša toča.

Oranžno opozorilo za visoke temperature je Agencija RS za okolje sprožila že zjutraj, zdaj pa so k temu dodali še opozorilo za neurja. "Danes popoldne in zvečer ter v drugi polovici noči lahko ob nevihtah predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja," so pojasnili.

Arso opozorilo | Avtor: Arso Arso

Vremenoslovci portala Neurje.si pa pričakujejo, da se bo živo srebro danes povzpelo do 33 °C v notranjosti in do 36 °C na Goriškem. "Popoldne bo na severu in predvsem na severozahodu nastajala kopasta oblačnost, iz katere se lahko razvije kakšna nevihta. Zaradi zelo ugodnih pogojev za nastanek močnejših neviht in neurij je ob morebitnem razvoju izoliranih nevihtnih celic na zahodu in ponekod na severu države možna poleg nalivov in močnih sunkov vetra tudi debelejša toča, in sicer v primeru, da bo zaporna plast popustila oz. jo bo vzgornik posamezne nevihtne celice uspel prebiti," pojasnjujejo.

Če bo do neviht res prišlo, bodo imele nevihtne celice na voljo precejšnjo količino razpoložljive konvektivne potencialne energije, opozarjajo. Največ možnosti za nastanek neviht bo po njihovih izračunih popoldne in zvečer na severozahodu Slovenije, "vendar ni povsem izključena kakšna nevihta tudi drugod na Gorenjskem, Koroškem, v delu osrednje Slovenije ter na območju dinarske pregrade (od Posočja do območja Kočevja)", drugod pa je možnost za popoldanske nevihte izjemno majhna.

Karta neviht | Avtor: Neurje.si Neurje.si

Kako se padavine gibajo po državi, lahko spremljate v živo na radarski sliki padavin (povezava).

Kot nadaljujejo vremenoslovci portala Neurje.si, lahko v drugem delu noči na sredo ter v sredo zjutraj ponovno pričakujemo možnost nastanka krajevnih ploh in neviht predvsem na severozahodu in deloma severu države. "Smer pomikanja neviht bo takrat od juga proti severu, nevihte bodo spremljali predvsem močni in lahko tudi dolgotrajni lokalni nalivi. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja, zaradi katere temperatura ob obali ponoči najverjetneje ne bo padla pod 25 °C," še dodajajo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • gloryan 01:58 29.junij 2022.

    Imam rad toplo vreme, komaj čakam da živim tako vreme celo leto. Cesar ne maram je da me zebe.

Sorodne novice