Slovenija
10257 ogledov

Arso za popoldan razglasil oranžni alarm

Nevihta
1/3
Vremenoslovci agencije za okolje so za popoldan za večji del države prižgali oranžni alarm.

"Popoldne in zvečer so v večjem delu Slovenije možne močnejše nevihte," se glasi opozorilo agencije za okolje. 

Vremenoslovci so za popoldan prižgali oranžni alarm, v posameznih delih države pa je oranžni alarm razglašen ob različnih urah, na sevrozahodu države je v veljavi že ob enih. 

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso
Oranžni alarm pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. "Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne," se glasi opis opozorila. 

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

"Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila," v primeru oranžnega opozorila svetujejo vremenoslovci. 

Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

Opozorilo, da so možne močnejše krajevne nevihte, pa pomeni, a so možni lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

"Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi," svetuje agencija za okolje. 

"Od severa bodo večji del Slovenije zajele padavine, deloma plohe in nevihte. Preko Notranjske, osrednje Slovenije, Zasavja, Posavja in Dolenjske lahko popoldan nastane kakšna močna nevihta s silovitimi nalivi, močnejšim nevihtnim pišem, ki lahko v sunkih dosega hitrost okoli 80 km/h in točo, ki pa v premeru predvidoma ne bo dosegala večjih dimenzij. Kakšna močnejša nevihta je zvečer možna tudi na Primorskem," napoveduje portal neurje.si. 

"Za razvoj nevihtnih celic bo v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji na voljo od 700 do 1250 J/kg potencialne konvektivne energije. V kombinaciji z ugodnimi vetrovnimi pogoji bo to dovolj za nastanek kakšne močnejše, dolgoživejše supercelične nevihte, ki bi lahko nastala južno od Alp in potovala preko Dolenjske ali Posavja, v smeri Hrvaške in naprej," ocenjujejo. 

Sicer v prihodnjih dneh prihaja precejšnja sprememba vremena. 

Oblaki Kaj nas čaka? Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme v drugi tretjini julija

Včeraj je močno neurje prizadelo severovzhod države. 

Posledice neurja na Ptujskem Foto Slovenija Katastrofalne posledice včerajšnjega neurja z močnim vetrom nevihta Posledice današnjih neurij Slovenija Tako izgleda, ko v hišo udari strela

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.