Slovenija
6106 ogledov

Avstrija odpira meje za vse sosede, razen za Italijo

mejni prehod Rateče Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče.
Medtem ko je Italija meje odprla že danes, jih bo Avstrija v četrtek.

Avstrija bo v četrtek odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo. Kot je sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, bo Dunaj odpravil nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko.

Karantena ne bo več obvezna

Dodal je, da bodo z vsemi zgoraj omenjenimi državami od četrtka dalje na meji veljale razmere, ki so bile pred pandemijo, tako da ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom. Na meji z Italijo omejitve ostajajo v veljavi, bodo pa prihodnji teden ponovno ocenili razmere.

"Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je dejal Schallenberg. Dodal je, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Avstrija je sicer nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja EU, uvedla še pred pandemijo in sicer leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Slovenija je ta nadzor večkrat označila za nepotrebnega in da povzroča gospodarsko škodo. Ljubljana je Dunaju tudi uradno predlagala vzpostavitev mešane policijske patrulje na meji z državama po vzoru mešanih policijskih patrulj z Italijo in Hrvaško.

Meje že danes odprla Italija

Meje pa je že danes odprla tudi Italija. V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je za državljane drugih držav Evropske unije odpravila omejitve na svojih mejah, Italijani pa lahko znova potujejo med posameznimi deželami. 

Italijanski zunanji minister Luigi di Maio je ob tem zapisal, da je danes pomemben dan.

Zaprta meja z Italijo na mejnem prehodu Vipolže Rahljanje ukrepov Slovenija Italija odpira meje, kaj pa Avstrija?

Slovenska zahodna soseda je danes odpravila omejitve za državljane preostalih držav članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice. Po prestopu meje jim ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je od danes znova dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami.

"Današnji datum je zelo pomemben, od danes lahko Italijani prosto potujejo po vsej državi, med vsemi deželami," je ob tem na Facebooku zapisal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

Vrnitev v normalnost

"To je tudi pomembno pomirjujoče sporočilo, ki ga pošiljamo vsemu svetu. Država, ki znova začenja in se pripravlja na vrnitev v normalnost," je dodal. "Popolno odprtje države drugim državam kaže enotno in kompaktno Italijo, po kateri se je možno svobodno gibati," je poudaril.

mejni prehod Rateče Slovenija Kako smo odpirali in zapirali meje; kdo laže?

Dodal je, da danes začenja vrsto srečanj z zunanjimi ministri drugih držav. Popoldne v Rim prihaja vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian. V petek bo italijanski zunanji minister obiskal Nemčijo, v soboto Slovenijo, kjer se bo srečal z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, v torek pa Grčijo.

Italija je pripravljena sprejeti tuje turiste

"Cilj tega je pokazati vsem, da je Italija pripravljena sprejeti tuje turiste ob zagotovljeni varnosti in največji možni transparentnosti glede podatkov. Sprejemanje turistov pomeni ponoven zagon našega gospodarstva," je poudaril Di Maio v svojem zapisu na Facebooku.

Italija je stroge ukrepe z namenom zajezitve novega koronavirusa uvedla sredi marca, odpravljati pa jih je začela v začetku maja. Razmere glede pandemije covida-19 so se tam že skoraj povsem umirile.

Jelko Kacin Sproščanje Slovenija To je glede odpiranja italijanske in avstrijske meje napovedal Kacin

V zadnjih 24 urah potrdili 318 novih primerov

V torek zvečer je italijanska civilna sporočila, da so v zadnjih 24 urah potrdili 318 novih primerov okužbe s koronavirusom, potem ko so jih marca na vrhuncu pandemije več kot 6500. Od ponedeljka do torka pa je za covidom-19 umrlo še 55 ljudi, konec marca pa so v enem samem dnevu poročali o več kot 900 smrtnih žrtvah. Vse skupaj se je v Italiji z novim koronavirusom okužilo 233.515 ljudi, umrlo jih je 33.530. Ozdravelo pa jih je 160.092.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Francisscos 17:34 03.junij 2020.

    Oneh, ta Vlada i n država je Nemška podpodružnica Avstrije, katere Nemški turisti bi se radi po najkrajši poti vozili na Hrvaško morje. In kaj ima s tem zunanji minister podpodružnice? Čisto nič.

  • oneh 13:04 03.junij 2020.

    Le v kateri gozd so se skrili vsi levaki, kateri so še zjutraj nabijali, kako zanič je vlada, da ne uspe odpreti nobene meje? Sedaj so odprte vse!