Slovenija
14 ogledov

Avstrijci zadrževali 150 slovenskih prevoznikov

avtoprevozniki, Karavanke, zapora
1/16
Sašo Bizjak, OZS
Slovenski avtoprevozniki bodo vztrajali, da se odpravi avstrijska prepoved prometa tovornih vozil nad 7,5 tone skozi predor Karavanke. Ta je začela veljati minuli petek in bo trajala do 3. septembra. V soboto je bilo na Karavankah zelo "kaotično", so nam povedali predstavniki sekcije za promet pri Obrtni zbornici. Avstrijski policisti so našim prevoznikom preprečevali odhod skozi predor proti Sloveniji, a so si kasneje, zaradi groženj o zapori avtoceste, premislili. Več v galeriji.

Odgovora z avstrijskeg prometnega ministrstva medtem še ni. Spomnimo, minister za promet Patrick Vlačič je zaradi prepovedi vožnje v predoru Karavanke minulo sredo pisal avstrijski kolegici Doris Bures.

Vlačič zahteva konkretna pojasnila, saj, kot je navedel v pismu, "takšen enostranski ukrep ni v skladu s 13. členom pogodbe med SFRJ in Republiko Avstrijo o cestnem predoru skozi Karavanke, ki pravi, da se ustanovi skupni obratovalni komite, čigar nalogi sta usklajevanje obratovanja in vzdrževanja predora." Komite pa takšnega predloga o zapori sploh ni obravnaval.

Preučujejo pravniki

"Pismo so Avstrijci prejeli, to lahko potrdimo, in zadevo zdaj, v odsotnosti obeh ministrov, preučujejo pravniki. Še vedno čakamo ali bo ali ne bo sestanek komiteja," je za naše uredništvo pojasnila tiskovna predstavnica na prometnem ministrstvu Eldina Knez.

Slovenska policija ni dala "komande"

Na Generalni policijski upravi pa so zanikali navedbe slovenskih prevoznikov, da so avstrijski policisti imeli navodila slovenske policije, naj voznike tovornjakov "zadržijo" do nedelje, do 22. ure. 

"Strokovne službe zagotavljajo, da takega naročila s strani slovenske policije ni bilo," je na naše vprašanje odgovorila predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole.

Prepoved vožnje za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol, bo "zaradi predvidene povečane gostote prometa", kot so zapisali pri avstrijskem Asfinagu, upravljalcu avtocest, v predoru Karavanke veljala ob koncih tedna, od petka od 22. ure do sobote do 15. ure. Sklicujejo se na zvezni predpis Republike Avstrije, ki velja od 31. maja letos.

Komentarjev 1
  • mirko 08:37 01.avgust 2011.

    Naša država naj od avstricev zahtevajo da plačajo nastalo škodo, če ne pa jim vrnit z zaporo kamionov z naše strani, naj imajo oni kolone. Če ne pa nagnat ministra za promet in zveze ter notranjo ministrico, ker sta avstrijska hlapca