Slovenija
20 ogledov

Vlačič zaradi zapore pisal avstrijski ministrici

karavanke bobo Žurnal24 main
Po obvestilu avstrijskega upravljavca cest, Asfinaga, o posebni omejitvi vožnje za tovorna vozila v predoru Karavanke, ki je na noge dvignila slovenske prevoznike, pojasnila od avstrijske prometne ministrice zahteva tudi prometni minister Vlačič. Predsednik sekcije za promet je Avstrijcem že poslal protestno noto, k takojšnji rešitvi enostranske odločitve pa poziva tudi premierja Pahorja.

"Osebno sem klical deželno vlado v Celovec in jih vprašal, ali bodo priznali kakšne odpustke oziroma dovolili izjeme, denimo za hitro pokvarljivo blago ali humanitarno pomoč. 'Ne, nobenih odpustkov in izjem ne bo, ves promet bo zaprt od petka od 22. ure do sobote do 15. ure,' so mi dejali," je za zurnal24.si povedal Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije, ki je po včerajšnji novici glede prepovedi vožnje, o kateri smo prvi poročali na našem portalu, še vedno zelo razburjen.
"Ampak od 15. ure dalje je pa promet za tovorna vozila tako ali tako zaprt in prepoved vožnje velja do nedelje do 22. ure! Tu gre za izgovore in iz nas se delajo norca," je bil danes oster Klobasa.


Klobasa protestno noto, Vlačič opozoril na pogodbo

Iz sekcije so Avstrijcem že poslali protestno noto, pojasnila pa zahteva tudi prometni minister Patrick Vlačič. Kot so za naše uredništvo pojasnili na ministrstvu za promet, kjer so sporočilo prejeli v sredo popoldan, skupaj s prošnjo, naj poskrbijo za obveščenost slovenskih avtoprevoznikov, se Asfinag BMG sklicuje na zvezni predpis Republike Avstrije, ki velja od 31. maja letos.

"Vendar takšen enostranski ukrep ni v skladu s 13. členom pogodbe med SFRJ in Republiko Avstrijo o cestnem predoru skozi Karavanke, ki pravi, da se ustanovi skupni obratovalni komite, čigar nalogi sta usklajevanje obratovanja in vzdrževanja predora. Omenjeni komite takšnega predloga sploh ni obravnaval. Je pa bil tak predlog podan na zasedanju meddržavne komisije za cestni predor skozi Karavanke v začetku junija letos, vendar ni bil dogovorjen, ker je slovenska stran temu nasprotovala predvsem z vidika veljavne odredbe o omejitvi tovornega prometa v RS, ki je usklajena s slovenskimi avtoprevozniki," so pojasnili na ministrstvu.

Vlačič: "Dogovor mora biti dvostranski"

Vlačič je zato danes na konkretna dejstva pisno opozoril avstrijsko ministrico za promet, inovacije in tehnologijo, Doris Bures. V pismu je poudaril, da pričakuje, da bo pogodba med SFRJ in  Avstrijo o cestnem predoru skozi Karavanke upoštevana in da se vsi ukrepi, povezani z usklajevanjem obratovanja in vzdrževanja predora, dogovorijo na ustreznem nivoju dvostransko.

Klobasa: "To bo katastrofa za gospodarstvo!"

"Tu gre za povzročanje enostranske gospodarske škode slovenskim avtoprevoznikom. Zakonodaja jasno določa, da lahko v času zapore, ob sobotah od 8. do 13. ure, vsa vozila, ki so registrirana v Sloveniji, pripeljejo do voznikovega doma oziroma sedeža podjetja," je še dejal Klobasa in poudaril, da bi ob upoštevanju rednih zapor in zadnje avstrijske prepovedi vozniki lahko obstali tudi za 48 ur, torej cel vikend.

"Kaj to pomeni za slovensko gospodarstvo, ki v petek ne bo dobilo pošiljke? Kaj to pomeni za voznika in njegovo družino? To je ena od generalnih katastrof in enostranski ukrep, ki si ga je Avstrija privoščila in ni realen," je opozoril predsednik sekcije.

V petek bodo po besedah Klobase spet skušali stopiti v stik s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in ga pozvali, naj zadevo nemudoma reši.

"Avstrijci so 'žleht'"

"Proti avstrijski vladi prevozniki ne moremo ukrepati niti ne moremo ukrepati na avstrijskih cestah ... Lahko pa v petek zvečer zapeljemo čez Karavanke v Slovenijo in na drugi strani ustavimo. In problem bo tukaj in kolona vozil bo do Salzburga, če jo hočejo imeti," je v pogovoru še dejal Klobasa, ki nikakor ne razume poteze Avstrijcev. "Lahko samo rečem, da so 'žleht', in res mi ni jasno, zakaj bi radi na tak način povzročili škodo slovenskemu gospodarstvu,"   je sklenil Klobasa.

Komentarjev 5
  • albert 08:15 29.julij 2011.

    @dKaj si jaz mislim o tebi bom raje zamolčal in se ne bom spuščal na tvoj nivo! Da bom pa brez toaletnega papirja ali kruheca zato ker naj bi bil mejni prehod zaprt med 22 in 15 uro se ...prikaži več mi pa zdi za lase privlečena.Sicer se ne spoznam na vaše delo zato ne razumem zakaj so vam ravno te ure tako pomembne! Tebi d pa lep dan in čim manj bedakov okoli tebe!!

  • d 07:11 29.julij 2011.

    albert: ti si en navaden bedak

  • d 07:11 29.julij 2011.

    Zakaj jih sploh karkoli prosimo ? Tem nacističnim avstrijcem je treba zapret mejne prehode, pa naj potem razmišljajo kaj so narobe naredili. Na meje pa postaviti table, ki bi dopustnikom iz Avstrije razložile, da je za to kriva njihova vlada. ...prikaži več Ne razumem teh naših ritolizniških politikov ... udart po mizi in jim jasno povedat, da so prestopili mejo okusnega.