Slovenija
3047 ogledov

Banalno: Civilna zaščita ne sme uporabljati alkohola

civilna zaščita Saša Despot
V Ajdovščini se sprašujejo, zakaj se v teh kriznih, ko bi bilo mogoče priti do nekaterih orožij proti koronavirusu, birokrati tako togo držijo pravil.

Civilna zaščita iz Ajdovščine že nekaj zadnjih dni daje veliko poudarka samoiznajdljivosti pri raznih sredstvih, ki bi jim prišla prav proti širjenju covida-19. Poročali smo že, da se skupaj z lokalnim podjetjem pripravljajo na lastno izdelavo zmogljivih zaščitnih mask. Če bo šlo po sreči, bodo najprej izdelovali takšne za enkratno uporabo. "Trenutno potekajo testiranja, prvi rezultati pa so spodbudni," pravijo v Civilni zaščiti.

Maska za večkratno uporabo Prava ideja Slovenija Zakaj uvažati šestkrat dražje, če lahko boljše izdelaš doma

Tako kot praktično vse ustanove v državi, ki so vpete v aktivnosti proti bolezni, se soočajo tudi s pomanjkanjem druge zaščitne opreme. Med drugim močno primanjkuje razkužil, saj jih na tržišču zaradi pomanjkanja sestavin ni dovolj oziroma dosegajo v zadnjih tednih astronomske cene.

Zato so se Ajdovci skušali znajti po svoje in so želeli razkužilo v večji količini pripraviti sami. V ajdovski tovarni Fructal so tako že kupili čisti alkohol, nato pa se je zapletlo, saj so ugotovili, da bi s tem morda kršili pravila Finančne uprave glede distribucije nemedicinskega alkohola. 

V času, ko je osrednja država napovedala, da bo v ukrepe za lajšanje koronavirusa tudi iz državnega proračuna namenila dve milijardi evrov, je tako Civilno zaščito ustavila bojazen, da bi zaradi uporabe nemedicinskega alkohola za namen razkuževanja neposredno ogroženih tvegali globo. 

Pravila namreč velevajo, da mora biti takšen alkohol pred uporabo denaturaliziran, to pomeni, da bi mu morali pred medicinsko uporabo primešati še strupeni metanol. "V Ajdovščini se sprašujejo ali se Finančna uprava Republike Slovenije v kriznih časih upravičeno togo oklepa birokratskih pravil?", pravijo na regijskem sedežu CZ iz Nove Gorice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara1 20:06 27.marec 2020.

    Delate pre msalo javno rabuko: velenje naj vam bo za vzor.. piokličte tv postaje .. direkt na vlado- štab civilne zaščite.. povabit jih v Ajdno..

  • maiprinligh 19:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • maresem 15:49 27.marec 2020.

    Vi kar glejte predpise, korona naj pa svoje naredi.