Slovenija
52 ogledov

Banke naj bi po novem reševale druga drugo

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Poslanci bodo danes odločali o skladu za reševanje bank ter za eno leto podaljšali čas, v katerem se bodo upokojenci odločili, ali bodo opravljali dejavnost ali uživali pokojnino.

DZ bo danes med drugim odločal o predlogu zakona o organu in skladu za reševanje bank, prek katerega naj bi bančni sektor sam financiral svojo sanacijo. Poslanci bodo odločali tudi o podaljšanju obdobja, v katerem upokojencem, ki so bodisi samozaposleni ali opravljajo določeno dejavnost, ne bo treba vračati pokojnin in plačevati prispevkov.

Banke bodo za izredne primere zbrale 345 milijonov evrov

Banke bodo po predlogu v sklad vplačale 2,3 odstotka zajamčenih vlog v vseh bankah v državi po stanju 30. september 2014. V sklad bodo tako prispevale 195 milijonov evrov kot ustanovitveni kapital sklada ter 150 milijonov evrov v obliki jamstev. Ta se bodo aktivirala le v primeru izrednega poziva, štela pa se bodo kot dodatna kapitalska naložba bank.

Z zbranim denarjem bo upravljala Banka Slovenije, z njim pa se bodo financirali izredni ukrepi Banke Slovenije za reševanje bank v težavah. Zakon naj bi bil uveljavljen predvidoma z letom 2015, sklad pa naj bi se napolnil v treh mesecih. Razgradil naj bi se nato do januarja 2025.

Upokojencem še eno leto časa

S predlagano novelo zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja se medtem za upokojence, ki so bodisi samozaposleni bodisi opravljajo določeno dejavnost, prehodno obdobje za uskladitev statusa zavarovanca podaljšuje še za eno leto, torej do 31. decembra 2015.

Do konca leta 2015 se morajo tako posamezniki odločiti, ali bodo opravljali dejavnost in plačevali prispevke ali pa se bodo odločili za zaprtje dejavnosti in uživanje pokojnine. V tem času jim ne bo treba vračati pokojnin oziroma plačevati prispevkov, kot bi to morali storiti po pokojninski zakonodaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.