Slovenija
33839 ogledov

Banke so jasne: Ta zakon bo povzročil nepopravljive posledice

švicarski frank, evro, kredit Shutterstock
Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih bo povzročil izjemno obsežne negativne učinke na gospodarstvo in makroekonomsko stabilnost Slovenije, so vnovič opozorili v Združenju bank Slovenije (ZBS). Zakon bo začel veljati v soboto.

Ustavno sodišče bi lahko zakon zadržalo

Banke so že ob sprejemanju zakona v DZ napovedale, da bodo na ustavno sodišče vložile pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti tega zakona in predlog za začasno zadržanje njegovega izvrševanja. Pobudo bodo zaradi po njihovem nepopravljivih škodljivih posledic zakona za bančni sistem, finančno stabilnost in gospodarstvo vložile prvi delovni dan po uveljavitvi zakona, in sicer v ponedeljek, 28. februarja, so danes sporočili iz ZBS.

Kot so navedli, ima zakon poleg neposrednih učinkov na kapital bank mnogo širše in izjemno obsežne negativne učinke na celotno gospodarstvo in makroekonomsko stabilnost Slovenije. "Poleg določil, glede katerih bodo banke vložile pobudo za oceno ustavnosti, je zakon operativno tako rekoč neizvedljiv in v nasprotju z mnogimi zakoni Slovenije kot mnenji nacionalnih ter evropskih regulatornih in nadzornih institucij," so dodali.

Blaž Brodnjak Slovenija Šef NLB je znorel: "To je žaljivo in ponižujoče do Slovencev"

Zakon naj bi bil neizvedljiv

Zakon je po njihovih pojasnilih neizvedljiv, ker zaradi predpisov s področja varovanja osebnih podatkov za kreditne pogodbe, ki so bile odplačane pred letom 2012, banke več ne razpolagajo s podatki. Hkrati predvideva visoke denarne kazni za neizvedbo aktivnosti v rokih, ki jih v praksi ni mogoče izvesti. Takšni stroški bi lahko skupaj z ostalimi tveganji, med drugim tudi dražjega zadolževanja države na mednarodnih trgih, ogrozili finančno stabilnost bančnega sistema.

Zakon predvideva odvzem licence, če banka v več kot desetih primerih v roku ne izvede zakonskih določil. "To pomeni, da bi se v skrajnem primeru lahko več bank v slovenskem sistemu nenadoma znašlo brez licence za poslovanje. Posledice takšne situacije vzpostavljajo nepredstavljivo tveganje finančne stabilnosti kot nepopravljivo škodo gospodarstvu in državljanom," so poudarili.

"Obrestni pribitki kreditov v švicarskih frankih in evrih so (bili) primerljivi, iz česar sledi, da ne prihaja do večjih odstopanj glede dobičkonosnosti kreditov v obeh valutah. Banke niso prevzemale špekulativne vloge in služile na račun tečajnih razlik. Poskus sistemskega reševanja problematike, ki retrospektivno posega v pogodbena razmerja, pa lahko povzroči precedens za druga pogodbena razmerja, sklenjena na drugih trgih, in s tem vzpostavi družbo moralnega hazarda," so še opozorili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • h4ck3r 08:41 22.februar 2022.

    Kje pa je informacijska pooblaščenka? Glede na to da se podatki po 10 letih morajo brisati oz. vsaj anonimizirati, me zanima kako bodo to tehnično izpeljali brez kršitev GDPR. V kolikor se bo to vseeno izpeljalo, se bo pač podala ...prikaži več pobuda s strani preostalih kreditojemalcev za preverjanje ustreznosti spoštovanja GDPR in lahko se pričakuje visoke kazni.

  • grega9 08:04 22.februar 2022.

    Pravilno, banke naj vrnejo kar so pokradle Slovencem, dovolj je bilo goljufanja banksterjev

  • arabo001 07:17 22.februar 2022.

    Če banke nečemu nasprotujejo, in pravijo, da ni ugodno za njihove stranke, pomeni prav nasprotno. Očitno je predpis prav v redu. BANKE NE ZAGOVARJAJO INTERESOV SVOJIH STRANK.

Sorodne novice