Slovenija
20 ogledov

Bavčar oddal pritožbo in šel na operacijo

Obsodba v primeru Istrabenz Anže Petkovšek
Ljubljanski višji sodniki spet odločajo o selitvi Igorja Bavčarja na Dob.

Ljubljansko višje sodišče že tretjič odločajo o tem, ali je nekdanji šef Istrabenza Igor Bavčar res dovolj zdrav, da se preseliti v zapor na Dob. Že 3. oktobra lani bi sicer moral tam začeti prestajati sedemletno kazen, kar pa je z argumenti o domnevno izjemno slabem zdravstvenem stanju uspel za nekaj časa odložiti.

Bavčar vložil že tretjo pritožbo

Trenutno ljubljansko višje sodišče odloča o njegovi, sicer že tretji pritožbi v dobrih treh mesecih. Prvič je oktobra lani s pritožbo izpodbijal odločitev okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni in uspel. Višje sodišče je okrožnemu sodišču tedaj naložilo, naj odredi posebni komisiji sodnih izvedencev, zdravnikov naj Bavčarja podrobno pregledajo in nato ocenijo, če je sposoben prestajati kazen.

Izvedenci medicinske stroke naj bi tedaj sicer potrdil, da je Bavčarjevo zdravstveno stanje resno in da zato zdravniške preglede potrebuje redno oziroma izjemno pogosto. A ne glede na to naj bi izvedenec ocenil, da njegovo zdravje ne bo nič bolj ogroženo, če bi se preselil v zapor, če bi mu bila med prestajanjem zaporne kazni dejansko neprestano na razpolago zdravniška oskrba oziroma tudi morebitno zdravljene na specialističnih klinikah, v kolikor bi bilo to potrebno.

Njihovo mnenje je okrožno sodišče ob drugem, ponovnem odločanju o Bavčarjevi prošnji za odlog prestajanja kazni, upoštevalo in zato Bavčarjevo prošnjo zavrnilo.

Bavčar je to zavrnjeno prošnjo poskušal ponovno izpodbiti s pritožbo,  ki pa je bila nato zavrnjena na višjem sodišču. S tem pa je sklep okrožnega sodišča, da se mu prestajanje kazni ne preloži postal dokončen oziroma pravnomočen. Le dan zatem pa so ga zaman pričakovali na Dobu, saj mu je sodišče odredilo takojšen odhod v zapor.

Bavčarja pa so namesto tega tik pred tem sprejeli na zdravljenje v zasebni zdravstveni center Medicor v Izoli, kamor naj bi tudi že prej hodil redno na zdravniške preglede in od tam prinašal potrdila na sodišče, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju.

Obenem pa je na okrožno sodišče poslal še tretjo prošnjo za preložitev prestajanja kazni, med drugim tudi zaradi domnevno nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja, a je sodišče tudi tretjo prošnjo zavrnilo. Zato višje sodišče zdaj odloča o tretji Bavčarjevi pritožbi, s katero ta poskuša izpodbiti že tretjo zavrnitev.

"Zadevo smo prejeli danes, torej 9. februarja 2015. O zadevi še ni bilo odločeno," pojasnjujejo na višjem sodišču.

Operacijo prestal, sodišče odloča kaj naj z njim

Bavčar je sicer prestal šesturno operacijo, ki jo je direktorica Medicorja Metka Zorc napovedala že prejšnji teden. Zdaj ga čaka okrevanje, Zorčeva pa ne želi vnaprej napovedovati kako dolgo bo to. Zagotovo pa bo to morala v najkrajšem možnem času pojasniti sodišču.

Ljubljansko okrožno sodišče namreč odloča, na kakšen način bi lahko Bavčar zdaj prestajal kazen, da njegovo zdravje ne bo ogroženo. Že pred časom so policiji odredili, da ga privedejo na Dob, a so policisti tedaj presodili, da je to zaradi slabega zdravstvenega stanja Bavčarja neprimerno. A ta odredba za prisilno privedbo še vedno velja in policija lahko zato to privedbo zdaj izvede kadarkoli, saj bo veljala vse do Bavčarjeve predaje v zapore na Dobu. Policisti pa sami določajo ukrepe, ki jih bodo izvedli zato, da nalogo, ki jim jo je sodišče naložilo v odredbi izpolnijo oziroma, da zagotovijo Bavčarjev prihod na Dob, še preden bi se temu poskušal izogniti.

Sodišče je medtem tudi že pregledalo odgovore medicinskega izvedenca Petra Rakovca, ki je Bavčarja pregledal konec preteklega tedna, pregledal vse zdravniške izvide in preveril tudi zakaj bi moral Bavčar na nujno operacijo. Ob tem naj bi neuradno ocenil, da se je Bavčarju zdravstveno stanje res nenadoma zelo poslabšalo, da je njegova sicer dolgoletna bolezen v zadnjih tednih skokovito napredovala. Zaradi vsega tega pa naj bi sodišču svetoval, da Bavčarju za nekaj časa preložijo prestajanje kazni.

Komentarjev 1
  • mph 19:19 09.februar 2015.

    Seveda je tudi možno, da je vse skupaj res. No, naj dobro okreva, da bo lahko v polno preživel odmerjeno kazen za rešetkami.