Slovenija
111 ogledov

Begunci tudi v slovenska župnišča in samostane

Trije moški so oropali župnišče Kotlje pri Ravnah na Koroškem. (Fotografija je s Žurnal24 main
Pri Slovenski škofovski konferenci pravijo, da bodo begunci dobili zatočišče tudi v objektih Slovenske katoliške cerkve. Slovenski karitas je že dalj časa v dogovoru s slovensko vlado.

Papež Frančišek je v soboto ob obisku grškega otoka Lezbos, kjer je tam ujetim beguncem zagotovil, da niso sami, svet pa pozval, naj se na migrantsko krizo odzove s človečnostjo, poskrbel še za eno odmevno potezo. Po obisku na Lezbosu bo s sabo odpeljal 12 muslimanskih beguncev, od tega šest otrok, so sporočili iz Vatikana.

"Vsi člani treh družin so muslimani. Dve družini prihajata iz Damaska, ena pa iz Deir Azorja. Njihove domove so bombardirali," navaja izjava. Vatikan bo prevzel skrb za begunce, ki jih bo sprva gostila Skupnost sv. Egidija, katoliška nevladna organizacija.

Slovenska karitas v stiku z vlado

Zaradi poteze papeža smo se obrnili tudi na Slovensko škofovsko konferenco (SŠK), ki predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške Cerkve v Republiki Sloveniji. Tiskovni predstavnik SŠK dr. Tadej Strehovec je dejal, da so svoje mnenje opredelili že lani v pismi z naslovom Poskrbimo za vse brate in sestre, v katerem so navedli, da se zavedajo, da so številni begunci in migranti, ki v Evropo prihajajo iz Severne Afrike in z Bližnjega Vzhoda velik izziv za vse članice Evropske unije. Zavzeli so se za solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost in potrkali na njihova vrata.

Strehovec je za zurnal24.si dejal, da so zato vseskozi v stiku z vlado, najbolj aktivna na tem področju pa je Slovenska karitas, ki se po vedenju Strehovca tudi dogovarja o možnosti namestitve beguncev v objektih v lasti cerkve. Kot je poznano Strehovcu naj bi bil država do zapolnitve kapacitet begunce nameščala v državne ustanove, potem pa tudi v cerkvene ustanove, recimo opuščena župnišča in samostane.

Komentarjev 12
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:46 18.april 2016.

    No in zdej bomo ugotovil,da so naši cigani zakon v primerjavi s temi "intelektualci"?

  • Avatar čavez
    čavez 11:20 17.april 2016.

    Najbolj zanesljivo da jih naselijo v mrliške vežice tam nikomur ne bodo škodoval.

  • dragec 07:55 17.april 2016.

    ŽURNAL, NE SERI GA IN NE ZAVAJAJ. S TEM DAJEŠ SPODBUDO SSDSS -OVCEM, DA PLJUJEJO PO VSEM

Sorodne novice