Slovenija
15499 ogledov

Novi sevi - smo spet na začetku?

Bojana Beović, Brdo pri Kranju Vlada RS Bojana Beović, Brdo pri Kranju
V petek je bila v Sloveniji potrjena prisotnost južnoafriškega seva novega koronavirusa. Kaj vemo o njem?

Kot smo že poročali, novi minister za zdravje Janez Poklukar je na včerajšnji tiskovni konferenci sporočil, da so okužbo z omenjeno različico potrdili pri eni osebi, gre za zdravnika mariborskega UKC-ja. 

Epidemiološka služba je ugotovila vse visokorizične kontakte in štiri osebe napotila na testiranje in v karanteno. Dodatnih šest oseb je bilo tudi napotenih v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli. "Podatkov za enkrat nimamo, vendar imata najverjetneje tudi ti dve osebi južnoafriški sev," je dejal minister. 

Nevarnejši, a raziskave še v teku 

Infektologinja in dosedanja vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za petkove Odmeve javne televizije ponovila, da je južnoafriški sev nekoliko drugačen od variant, ki jih poznamo doslej, med drugim so zoper ta sev slabše učinkovita cepiva, ki so doslej registrirana.

"Ta slabša učinkovitost sicer še ni dobro preverjena, raziskave so še v teku, objavljajo se začetni rezultati, ki so nekoliko nasprotujoči si. Verjetno bi lahko iz tega, kar vemo, lahko rekli, da res pri tej varianti cepiva ne preprečijo blagega ali srednjega poteka bolezni, lahko pa domnevamo, da je vsaj nekaj zaščite proti hudi bolezni in to je tisto, kar je najbolj pomembno," je dodala Beovićeva. 

Bojana Beović | Avtor: STA STA

Izpostavila je, da se bodo gotovo nove variante do neke mere širile tudi med cepljenimi in med prebolelimi. Na vprašanje, ali je možno nadzirati širitev tega virusa v tej fazi pri nas, je Beovičeva odgovorila: "Upam, da ja. To je delo epidemiologov, ki so verjetno popisali vse stike in skrbijo za to, da so res v karanteni oziroma ločeni od drugih ljudi in da ne prenašajo virusa naprej." 

Za stanje na Primorskem kriv britanski sev? 

V petek je na dopoldanski tiskovni konferenci vlade direktor NIJZ-ja Milan Krek omenil, da je možno, da se je k nam iz sosednje Italije razširil britanski sev. 

Beovićeva je komentirala, da je na tej točki težko reči, da je vzpon krivulje na Primorskem odvisen od prihoda angleške variante. "Namreč vzpon se je začel že pred nekaj dnevi in angleška varianta potrebuje nekaj časa, da nadomesti variante, ki so zdaj prisotne v večini. Seveda so potrebne analize, spremljanje in to se v Sloveniji zdaj izvaja." 

Epidemiologinja je ponovila, da je angleški sev bistveno bolj kužen, ali je bolj nevaren ali ne, se še ne ve povsem. "Nekatra poročila iz Velike Britanije nakazujejo, da je povezan z več smrtmi, sicer pa cepivo nanj dobro deluje, torej ščiti pred to varianto in tudi prebolevnost je višja."

Ljubljana Covid-19 Slovenija To o lokalni razširjenosti virusa pravijo najnovejši podatki odpadnih voda

Kdaj nas bo obvarovalo cepljenje?

Sprva se je v Sloveniji domnevalo, da bomo imeli dovolj visok delež cepljene populacije tja do poletja, a ker gre za zastoje v dobavi cepiva, se to obdobje oddaljuje. Obdobje, ko bomo lahko mirnejši, pa je po besedah Beovićeve odvisno tudi od tega, v kolikšni meri se bodo pri nas razširile variante, pri katerih je cepivo slabše učinkovito. "Tukaj mislim predvsem na to južnoafriško varianto." 

Po nekaj tednih postopnega upadanja epidemije smo v Sloveniji ponovno prišli do platoja, pri tem opozarja Beovićeva. "Še vedno se umirjajo razmere v bolnišnicah, kar bi deloma lahko povezovali s prekuženostjo prebivalstva, deloma pa tudi s cepljenjem prav teh najbolj ogroženih skupin." 

Dodala je, da v zadnjih dneh zbolevajo mlajši starostniki med 65 in 75 let, kar lahko spet postopno začne v večji meri polniti bolnišnice. 

Covid-19 v Ljubljani Slovenija V teh občinah izstopa hitrost rasti novih primerov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • dusan106 11:33 28.februar 2021.

    vsi komentarji dobro ugotovljeni in napisani, vse je res kar pisete, cela kompletna banda, sam močno si zelim da vsa banda pomre od tega strupa virusa, sam noče, kot da imajo protistrup, kar je čisto mozno, sumljivo je to, nas ...prikaži več bodo pa strupili do čistega konca da nas vse pobijejo, sicer ne vem kaj imajo od tega, dobro delajo si velike biznise zasluzke, verjetno bodo vse in ves denar seboj v svoj grob odnesli, ja kar naj si mislijo, malo morgen

  • mamax 12:42 27.februar 2021.

    Bravo dr. Kapo dol za to izjavo. Kriminalci v tej igri bodo dobili zasluženo kazen. https://fb.watch/3VWonC1AH1/

  • martin72 11:57 27.februar 2021.

    Vse kar se zdaj dogaja,je biološka vojna.V drugačno mnenje me ne bo prepričal nihče.To je genocid nad človeštvom,natanko zrezirano.