Slovenija
5242 ogledov

Bliže ko so volitve, slabše kaže LMŠ

Marjan Šarec, Irena Joveva, evropska lista LMŠ LMŠ
Zadnja projekcija Evropskega parlamenta pred evropskimi volitvami ne potrjuje, da je bila odločitev SDS in SLS o skupni listi, pravilna.

Evropski parlament je objavil zadnjo projekcijo razporeditve sedežev v Evropskem parlamentu po volitvah, ki bodo 26. maja.
Rezultati zadnje ankete so za vladajočo LMŠ bistveno slabši, kot so bili prejšnji mesec.
Glede na anketo bi lista LMŠ, ki jo vodi nekdanja novinarka Irena Joveva, dobila le en mandat, za listo LMŠ pa bi glasovalo nekaj manj kot 14 odstotkov volilcev. Še prejšnji mesec je kazalo, da bo LMŠ dobila tri poslanske sedeže, mesec pred tem pa celo štiri.

Irena Joveva | Avtor: LMŠ LMŠ

Šarec ni bil za sodelovanje

V LMŠ so zavrnili skupno listo, ki bi jo oblikovali skupaj z SMC in SAB. Vse tri stranke, ki sicer sodijo v evropsko zavezništvo liberalcev in demokratov Alde, bodo na volitvah nastopile samostojno. Medtem, ko bi Šarčeva stranka dobila le en mandat, bi SMC in SAB ostali brez poslanskega mandata, kaže zadnja anketa. 

Marjan Šarec, Salzburg Slovenija Bratuškova in Cerar z dolgima nosovoma, Šarec jima je dal košarico

Povezava SDS in SLS

Skupno listo pa sta uspeli sestaviti SDS in SLS. Po najnovejših podatkih bi za skupno listo SLS-SDS, ki jo vodi aktualni poslanec Milan Zver, glasovalo skoraj 24 odstotkov volivcev, kar pomeni, da bi stranki dobili dva poslanka sedeža, kar je en sedež manj, kot jih imajo zdaj.

Janez Janša Skupaj v boj Slovenija SDS za evropske volitve sklenil zavezništvo s SLS

SD pridobiva

Prav tako dva poslanska sedeža bi dobila stranka SD. Na čelu liste je poslanka Tanja Fajon, za listo SD pa bi glasovalo 16,4 odstotka volilcev. SD bi tako v EP imel enega poslanca več kot sedaj.

Anketa pred mesecem dni je SD kazala na en poslanski sedež.

Kaže, da bo Jelinčič evropski poslanec

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V evropski parlament pa bi se uvrstila tudi Slovenska nacionalna stranka SNS, ki bi imela enega poslanca, SNS pa bi podprlo 9,3 odstotka volivcev. Prvi na listi SNS je Zmago Jelinčič.

SMC in Desus brez poslanca

Po en poslanski mandat bi dobili še NSi in stranka Levica, SMC in Desus z Igorjem Šoltesom pa bi ostal pred vrati. Kot smo poročali, se je moral Šoltes, da je lahko kandidiral na listi upokojenske stranke, vanjo včlaniti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • sam50 08:16 19.april 2019.

    Pa po Junkerju spet en klovn v EU parlamentu.

  • tom79 08:10 19.april 2019.

    Problem ni Jelinčič ampak ljudje, ki volijo lažnivega kljukca in bivšega arestanta, saj obvelja tista znana, vsak s svojim!

  • marsal 17:45 18.april 2019.

    navijam za DOM