Slovenija
1255 ogledov

Bo o policijski uri odločalo ustavno sodišče?

prazne prometnice Saša Despot

Mariborski mestni svetnik in predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič pričakuje, da bo ustavno sodišče razveljavilo omejitev prehajanja državne meje in omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Jurišič meni, da bo sodišče moralo obe omejitvi razveljaviti. pri čemer se sklicuje na 32. člen ustave, ki pravi, da ima "vsako pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne".

"To ustavno pravico lahko omeji zgolj vlada skladno z 39. členom ZNB in še to zgolj in izključno, ko s tem preprečujejo širjenje nalezljive bolezni ali konkretno 'kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih'. Glede na to, da ne zapustitev Slovenije, ne gibanje med 21. in 6. uro z ničemer ne prispevata k širjenju nalezljive bolezni COVID-19, bo Ustavno sodišče oboje moralo razveljaviti," je prepričan. 

covid-19 UKC Slovenija Če ukrepi ne bodo prijeli, popravnega izpita verjetno ne bo

Jurišič navaja, da prepoved zapuščanja države ne more vplivati na širjenje bolezni v Sloveniji, "saj se oseba v trenutku, ko zapusti Slovenijo v Sloveniji več ne nahaja in zato virusa ne more več širiti po Sloveniji. Še več, oseba, ki se ne nahaja več v Sloveniji celo zmanjša možnost širjenja virusa po Sloveniji. Vlada lahko seveda omeji pogoje za vrnitev v Slovenijo, kar je tudi storila z uvedbo pogoja negativnega testa ali 10-dnevne karantene po vrnitvi iz določenih držav ali regij".

Prav tako meni, da se z gibanjem v nočnem času virus ne more širiti. "Virus se sicer lahko širi z zbiranjem ljudi, kar pa omenjeni odlok z namenom zajezitve že tako omejuje na šest oseb in še to zgolj skladno s priporočili NIJZ. Omejitev gibanja zajema vse, od sprehoda psa, do individualne rekreacije, individualnega sprehoda ali sprehoda v dvoje ali skupini do 6 oseb ob upoštevanju vseh priporočil, vožnjo z avtomobilom, v katerem smo sami, ter še mnogo drugih oblik gibanja, ki nikakor ne pomenijo širjenja virusa," navaja.

Matjaž Jereb Covid-19 Zdravje Jereb: To je edini razlog, da se je virus pri nas tako hitro razširil

Protestnike pozval k razmisleku

Jurišič je včeraj povzal mariborske protestnike, da se vzdržijo protestiranja, "saj živimo v pravni državi, kjer bo ustavno sodišče zagotovo razveljavilo omejitev prehajanja državne meje in omejitev gibanja med 21. in 6. uro". Sam pravi, da ga kljub temu, je trdno prepričan, da gre za prekomeren poseg v ustavne pravice, na proteste ne vleče. Za to ima tri razloge, pri čemer je prvi ta, da verjame v pravno državo. "Drug razlog je ta, da se samo zaradi tega, ker sem prepričan, da imam pravico biti na Glavnem trgu ob 21. uri, ne pomeni, da se moram tam tudi pojaviti. Tretji, morda najpomembnejši razlog pa je, da bi na Glavnem trgu nestrinjanje z ukrepi in dokazovanje ustavnih pravic izkazoval le mariborskim policistom, ki so zgolj v službi in niso z ničemer prispevali k takšnim ukrepom ali odlokom. Med njimi so moji prijatelji, sosedi in znanci, ki s ponosom nosijo modro uniformo in tudi njim je zadnje, kar želijo, zatiranje lastnih državljanov," pojasnjuje. 

Vse, ki se nameravajo udeležiti protestov je pozval k ponovnemu razmisleku in k temu, da po pravni poti dosežejo to, "česar s protesti v centru Maribora verjetno ne bo možno doseči". 

covid-19 Slovenija Uradno: Število okuženih še višje, velik skok bolnikov na intenzivni negi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ginko 09:37 23.oktober 2020.

    Igor Jurišič - tebe je korona virus že zadel v možgane.

  • Avatar ovca
    ovca 08:47 23.oktober 2020.

    Pa saj presranci ste lahko 24 ur doma. Kdo vam pa brani?

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:42 23.oktober 2020.

    Zanima me ali bodo ustavni sodniki prevzeli odgovornost za smrti državljanov,če slučajno prkličejo policijsko uro??