Slovenija
6685 ogledov

Bo Putin sprejel Šarca ali ne?

Marjan Šarec Epa
Premier bo v torek začel dvodnevni uradni obisk v Rusiji.

Na poti bo premierja Marjana Šarca spremljala močna gospodarska delegacija in kar štirje ministri. V ospredju pogovorov naj bi bila krepitev gospodarskega sodelovanja, v okviru obiska pa bodo v Moskvi odkrili tudi spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije.

To bo prvi obisk Šarca v Moskvi, od kar je lani postal predsednik slovenske vlade. Po napovedih se bo premier v torek sestal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, odprto pa je še, ali ga bo sprejel tudi predsednik Vladimir Putin.

To bo sicer drugo srečanje Šarca in Medvedjeva. Prvič sta se sestala 18. oktobra lani v Bruslju ob robu vrha Evrope in Azije. Tedaj je ruski premier tudi povabil slovenskega na obisk v Moskvo.

Rusija je že zdaj pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Uvršča se na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini in na deveto med slovenskimi izvoznimi partnericami. Obseg blagovne menjave med državama je lani znašal 1,16 milijarde evrov, od tega izvoz 790 milijonov evrov, uvoz pa 370 milijonov evrov.

Med slovenskimi izvoznimi proizvodi tradicionalno prevladujejo farmacevtski proizvodi, med uvoznimi pa nafta in plin ter aluminij in aluminijasti izdelki.

Vladimir Putin Resno opozorilo Svet Putin: "Svetu grozi kaos brez meja"

Tudi o aktualni politiki

Premierja bodo na obisku v Rusiji spremljali tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predstavniki več slovenskih podjetij, ki so med najbolj aktivnimi v Rusiji, napovedujejo v premierjevem kabinetu. V Rusiji ima sicer svoja predstavništva 34 podjetij.

Obisk bo po napovedih namenjen tudi izmenjavi mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah. Teh je veliko, slovensko-ruski odnosi pa so obremenjeni predvsem zaradi sankcij, ki sta jih proti Rusiji uvedla Evropska unija in Nato, katerih članica je tudi Slovenija.

Slovenska delegacija bo sicer v Moskvo prispela neposredno po ruskih lokalnih volitvah, ki bodo v nedeljo. Zlasti v Moskvi so zaradi izključitve opozicijskih politikov iz volilnega procesa več tednov potekali množični protesti, največji v zadnjem desetletju. Policija je proti protestnikom večkrat ostro ukrepala in jih več tisoč prijela, prav tako opozicijske politike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Žurnalček 13:54 08.september 2019.

    100% SPREJEM , SPLOH NI TREBA MISLITI , DA NE ! Razen če se začne 3. SV !

  • silvo82 18:59 07.september 2019.

    upam da se bo Šarec pogovarjal s Putinom o turškem toku.to je en najbolj zanesljivih virov energije v prihodnjih letih

  • mirror 14:43 07.september 2019.

    Nas Milan dlje kot do Moskve ni prišel. Zahod ga ni maral in ga ni vabil. Enako velja za Šarca, ki je Milanov učenec. Mogoče še v Venezuelo in Severno Korejo, pa bodo izčrpane vse možnosti obiskov.