Slovenija
25 ogledov

Bo za delavce kaj ostalo?

stolpnice Nino Verdnik
Konstruktor VGR. Nepremičnine za stečajno maso v lasti Konstruktorja Investa.

“Delavci Konstruktorja VGR so se že prijavili na zavod za zaposlovanje in čakajo prva nadomestila. Ni pa še znano, kdaj bo šlo v stečaj še zadnje hčerinsko podjetje Konstruktor Gratrans, v katerem je zaposlenih 12 ljudi,” je za Žurnal24 povedala Breda Črnčec, sindikalistka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki zastopa delavce v tem propadlem gradbenem podjetju.

Najprej banke, nato delavci

Po neuradnih informacijah naj bi mariborsko sodišče stečaj Gratransa do konca leta le razglasilo. Sicer pa je od 1. decembra v stečaju tudi hčerinsko podjetje Konstruktor Invest, kjer sta bila zaposlena dva delavca. Prav Konstruktor Invest ima vse vredno premoženje, iz katerega so si tudi delavci Konstruktorja VGR obetali poplačilo v stečajnem postopku. “Konstruktor Invest je lastnik še nedokončane stolpnice in drugih praznih stanovanj v kompleksu, gradbenega zemljišča blizu Europarka in zemljišča v Izoli. Vse se bo prodajalo na dražbi, kako, pa se še nismo odločili, saj se je stečajni postopek komaj začel,” nam je pojasnil Silvo Zorec, stečajni upravitelj Konstruktorja Investa, katerega navadni upnik je tudi matica Konstruktor VGR.

Zorec je potrdil, da je večina nepremičnin podjetja zastavljena pri bankah, kar pomeni, da se bodo iz prodaje premoženja najprej poplačale banke, šele zatem pridejo na vrsto delavci in navadni upniki.

Odobrili dokončanje

Matjaž Polenčič, stečajni upravitelj Konstruktorja VGR, je objavil prve ocene stroškov stečaja podjetja do konca februarja prihodnje leto. Po podatkih, ki jih je posredoval sodišču, naj bi bilo v dobrih treh mesecih s stečajem za okoli 195 tisoč evrov stroškov.

Sodišče je odobrilo dokončanje poslovno-stanovanjskega objekta v Šentilju, kar bi prineslo dodatna sredstva v stečajno maso Konstruktorja VGR.

Komentarjev 1
  • privat 09:00 26.december 2011.

    bo že naša vlada poštimala ,da nebo niti centa za obične ljudi!! Kaki delovci..?? Če bi bila politika poštenosti ,bi delovci zaslužili vsaj človeku vredno plačo...ne pa celo življenje na socialnem minimumu..dejte novinarji malo poštenosti!!!