Slovenija
4215 ogledov

Bodo hitri antigenski testi ob vrnitvi iz Hrvaške dovolj za vstop v Slovenijo?

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje PCR
Hitri antigenski test zaenkrat še ni dovolj za vstop v Slovenijo iz Hrvaške, a morda se že kmalu obetajo spremembe.

Kot je pojasnil danes na novinarski konferenci minister za zdravje Janez Poklukar, glavni problem predstavlja zaupanje v verodostojnost dokumentov, s katerimi prihajajo izvajalci na mejo: ''V kolikor bi omogočili istovetnost dokumentov in ustrezno komunikacijo, bi lahko bile spremembe na tem področju.''  Tehnologija sledljivosti bi tako lahko omogočila spremembe pri priznavanju hitrih antigenskih testov. Epidemiologinja Mateja Logar je v zvezi s tem dopolnila, da je lahko nerazvidno, ali je bil sploh opravljen ustrezen test, prav tako ali je bil opravljen na ustrezno ime, zato so bili hitri antigenski testi umaknjeni kot možnost za prehajanje meje.

V zvezi z dejstvom, da v ZD Ljubljana vabijo cepljene na drugi odmerek že po 6 - 8 tednih po prejetem prvem odmerku, predvsem v luči prihajajočih počitnic, zaščite in prehajanja meje, je Logarjeva pojasnila, da Hrvaška ne priznava tega, kar je sprejeto v Sloveniji – torej da je že po 3 tednih po enem prejetem odmerka cepiva AstreZenece dosežena zadostna imunost: ''Glede na to dejstvo smo ljudem, ki to želijo, dali na možnost potrdilo z namenom potovanja, omogočili cepljenje prej kot v 12 tednih,'' in izrazila upanje, da bomo kmalu dosegli dogovor s hrvaško stranjo in tako upoštevali vsa priporočila stroke.

Manjše število glob, brez kršitev v kulturnem sektorju

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je pojasnila, da je inšpektorat za nadzor v skladu s PKP7 med 17. in 23. majem opravil 2696 nadzorov, pri čemer je delež neskladnih lokacij znašal 10 %, kar je 1 % več od prejšnjega tedna.

Zdravstveni inšpektorat je na področju nastanitvenih nadzorov izrekel 3 opozorila, v gostinskem sektorju v sklopu nastanitvenih – 95 nadzorov, pa 12 opozoril ob 95 nadzorih. Pri nadzoru zunanjih javnih površin neskladij ni bilo ugotovljenih.

Inšpektorat je obravnaval več prijav, ki so navajale kršitve nacionalne strategije cepljenja – domnevno preskakovanje vrst in možnost izbire cepiva. V vseh nadzorih je bilo ugotovljeno, da v kolikor oseba zavrne dodeljeno cepivo in izrazi željo za cepljenje z drugim, jo izvajalec vpiše v seznam. Oseba tako ni izbrisana iz seznama, temveč je ponovno uvrščena na seznam čakajočih.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak pa je povedal, da se je zadnji teden zmanjšalo število izrečenih glob, te pa so se v večini nanašale na omejitve zbiranja in nenošenja mask pri manjši razdalji kot 1,5 m.

Spremembe tudi pri vstopu v državo

Včerajšnji nov odlok o določitvi vstopa v SLO po objavi v uradnem listu začne veljati v nedeljo, hkrati pa začnejo veljati spremembe zakona o nalezljivih bolezni. Ključne spremembe so, da se priznavajo negativni testi in potrdila o prebolelosti za osebe, ki prihajajo iz Srbije. V Slovenijo brez karantene in negativnega testa lahko pridejo tudi otroci do 15 let, v spremstvu učitelja, skrbnika ali roditelja, ki pa mora imeti izpolnjene pogoje.

Sedaj so države razdeljene na rdeči in temno rdeči seznam, pripravljen na podlagi ocene o epidemiološki situaciji, je dejal Pečjak. V skladu s spremembami zakona o nalezljivih bolezni bodo od nedelje zjutraj vsem, ki morajo v karanteno, pristojni namesto potrdila dali v podpis izjavo. V kolikor se oseba s tem ne bo strinjala, bodo podatki predani ministrstvu za zdravje, ki bo izdalo odločbo za karanteno na domu. Do osebnih podatkov ima dostop tudi pristojni inšpektorat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.