Zdravje
11189 ogledov

Zadnji podatki: Prvič po 14. oktobru spet takšni podatki

mestni utrip Saša Despot
Število aktivnih primerov se je spustilo na raven, ki smo jo nazadnje imeli sredi oktobra lani.

V sredo je bilo s 4012 testi PCR potrjenih 365 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR je tako 9,1 odstotka. Podatki so primerljivi s prejšnjo sredo, ko je bilo s 3.852 testi PCR potrjenih 357 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 9,3 odstotka. Tokrat je bilo tako potrjenih 2,2 odstotka več novih primerov. 

Rahlo se je dvignilo tudi sedemdnevno povprečje novih primerov. Po novem znaša 290,7, dan pred tem pa je bilo 289,6, je razvidno iz podatkov, ki jih je objavil Sledilnik. Po podatkih NIJZ, ki jih objavlja vlada, je sedemdnevno povprečje trenutno 288. 

V bolnišnicah se trenutno zdravi 265 ljudi, kar je 12 manj kot dan pred tem. Od tega jih 79 potrebuje zdravljenje na intenzivni negi, dan pred tem je bilo takšnih 85. Umrle so tri osebe, skupno število umrlih se je s tem povzpelo na 4.366.

Pod mejo 5000 se je spustilo število aktivnih primerov. To po novem znaša 4.800. Nazadnje je bilo nižje od 5.000 14. oktobra 2020, ko je bilo aktivnih primerov 4.822. Na omenjeni datum je bilo hospitaliziranih 210 pacientov s covidom-19, od tega jih je bilo 35 v intenzivni terapiji. 

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju | Avtor: Zdravstveni dom Kranj Cepilna mesta v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj. Zdravstveni dom Kranj

Delež cepljenih z vsemi odmerki narašča

V Sloveniji je bilo do zdaj z vsemi odmerki cepljenih 362.605 oseb oziroma 17,3 odstotka. Z enim odmerkom pa je bilo cepljenih 644.506 oseb oziroma 30,7 odstotka. V tem tednu so cepiva v večini namenjena za drugi odmerek, že prihodnji teden pa naj bi se to spremenilo. Kot je v sredo dejal državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, bo naslednji teden za prvo cepljenje na voljo za trikrat več odmerkov kot v preteklem tednu

Še naprej težave pri cepljenju povzročajo nezanesljive dobave cepiv. Najpomembnejši dobavitelj Pfizer, ki je do sedaj veljal za zanesljivega, po novem napoveduje dobave le še za dva tedna vnaprej. V juniju Kacin pričakuje, da bi lahko Pfizer dostavil okoli 400 tisoč odmerkov cepiva. 

Covid-19, testiranje | Avtor: Profimedia Covid-19, testiranje PCR Profimedia

Do večjega sproščanja ni prišlo

Kljub temu, da smo glede na vladni semafor sproščanja ukrepov že v zeleni fazi, pa se vlada v sredo popoldne na seji ni odločila za večje spremembe pri sproščanju ukrepov. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je dejala, da bi bilo nelogično sproščati ukrepe, dokler je v državi še vedno razglašena epidemija. 

Od ponedeljka dalje bo izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje. Vlada je sprejela tudi sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 11:43 27.maj 2021.

    Bi lahko zamenjali slike in posnetke s cepilnih mest za kake nove ali druge, če že novih nimate. Že mesece gledamo iste, pretežno posnete na cepilnem mestu v Kranjski vojašnici. In za povrhu vsi mediji, spletni, tiskani in TV uporabljate iste.

  • krucefiks 11:22 27.maj 2021.

    Nobenih ljudi ni ,pri taki gužvi prav vsak dan bi pa že ja moral kdo opazit,torej prirejate številke ,Umirajo pa ljudej že od samega obstoja,čist vse v mejah normale je

  • mirror 10:14 27.maj 2021.

    Na portalu imate reklamo za FOV Maribor. To je ena od fakultet, ki proizvaja nezaposljiv kader. Razumljivo je, da morajo delati reklamo zase in za zaposlene, vendar je to zavajanje. Kdor hoče sebi dobro, naj se izobrazi v naravoslovni vedi ...prikaži več in ne družboslovni. Kadra družboslovnih ved je že zdaj veliko preveč in v tujini ne pomeni nič. .