Slovenija
5943 ogledov

Bodo posnetki vzgojiteljice sploh lahko uporabljeni na sodišču?

Zloraba Profimedias
Bodo pretresljivi posnetki nedopustnega ravnanja z otroki, ki jih je posnela vzgojiteljica, lahko uporabljeni v sodnem postopku?

Posnetki vzgojiteljice iz ljubljanskega zasebnega zavoda Kengurujčki, kako sodelavka trpinči otroke, so sprožili policijsko preiskavo dogajanja v zavodu.

Kot je Slovenijo pretresel omenjeni primer, so v sosednji Italiji zadnja leta zabeležili več zgodb nasilja nad otroki v vrtcih, ki jih je policija razkrila tudi s pomočjo "skritih kamer", nameščenih v preiskovanih ustanovah.

Naša policija skritega snemanja v takem primeru ne bi smela uporabiti. Kot primer, zagrožena kazen za zanemarjanje ali grobo ravnanje z otrokom je namreč največ tri leta zapora, slovenska zakonodaja pa določa, da lahko policija prikrite preiskovalne ukrepe uporablja le pri preiskovanju kaznivih dejanj, za katere je zagrožena kazen pet ali več let zapora.

zavod Kengurujčki Zloraba otrok Slovenija Zasebni zavod Kengurujčki: Je sistem zatajil?

V rokah tožilcev

Na vprašanje, ali bo posnetke iz zavoda Kengurujčki, ki jih je posnela vzgojiteljica, mogoče uporabiti na sodišču, pa so na GPU odgovorili, da policija v okviru preiskave kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, svoje ugotovitve posreduje pristojnemu tožilstvu v obliki kazenske ovadbe oz. poročila, "odločitev o nadaljnjih postopkih in dokazih pa je v pristojnosti tožilcev".

Televizija Slovenija je, kot je znano, pridobila posnetke dogajanja v zavodu Kengurujčki, iz katerih je razvidno neprimerno ravnanje z otroki, saj so jih prisilno umirjali in hranili. Dogajanje je posnela vzgojiteljica, katere opozorila so v zavodu naletela na gluha ušesa, zato je posnetke pokazala staršem in skupaj so podali prijavo na policijo.

Sum surovega ravnanja zdaj preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo.

Gugalnica Starši, pozor! Slovenija "Na trgu je še veliko varstev, ki poslujejo na črno"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • tomaz 10:18 05.oktober 2018.

    Starši so zagotovo vedeli da ni glih vse po črki zakona, tako kot vedo tudi vsi tisti, ki jim otroke čuvajo bližnje ali daljne "sosede" , uslugo pa plačujejo s kešom brez računa. Tu gre za delo na črno in ...prikaži veča črno in nič drugega. Kar se posnetkov tiče na sodišču ne bodo uporabljeni, v namen raziskave so pa lahko. Je pa dovolj prič, tako da postopek ni ogrožen.

  • Lavdan 08:17 05.oktober 2018.

    V našem sistemu bo kaznovana vzgojiteljica, ker je nezakonito snemala.

  • miki1234 08:15 05.oktober 2018.

    ko bi jih le vzogjiteljica prej obvestila, da bo snemala... sedaj je posnetek neveljavno pridobljen in bo ovržen.