Slovenija
10064 ogledov

Bodo res sredi Slovenije naselili na stotine migrantov?

Trbovlje Sallaumines Matjaž Kirn/Občina Trbovlje Stanovanjska soseska Sallaumines v Trbovljah.
Po sledi govoricam, da bodo v eni od občin osrednje Slovenije namestili večjo skupino migrantov.

Sredi januarja so na družbenih omrežjih začele vznikati govorice, da naj bi v Trbovljah namestili več sto migrantov. Glede na izjave trboveljske občine in pristojnih uradov je bilo vse skupaj zgolj plod domišljije.

V največjem zasavskem mestu je sicer več izpraznjenih ali opuščenih stavb, ki bi jih bilo moč prenoviti za bivanjske potrebe, a prostorov, ki bi lahko takoj dostojno sprejeli večjo skupino ljudi, ni na razpolago.

Govorice so migrante "selile" v dve večji večstanovanjski zgradbi izven centra mesta, pravzaprav precej od ostalih sosesk, v bližino zdaj mirujočega kompleksa Termoelektrarne Trbovlje (TET), kjer stoji najvišji dimnik v Evropi (spodaj).

dimnik TET Trbovlje | Avtor: Matjaž Kirn/Občina Trbovlje Najvišji dimnik v Evropi - 360 metrov visok dimnik Termoelektrarne Trbovlje. Matjaž Kirn/Občina Trbovlje

Toda stanje obeh zgradb je že ob pogledu od zunaj sila dotrajano, obenem pa v bližini ni nobenih površin za preživljanje prostega časa niti nobenih lokalov. Lokacija se namreč nahaja na južnem bregu reke Save, ob regionalni cesti med Trbovljami in Hrastnikom, kjer ni nobenih drugih stanovanjskih hiš ali drugih bivalnih objektov.

Nihče ne ve nič

Tudi Občina Trbovlje, ki jo od konca leta 2022 vodi župan Zoran Poznič, ni bila seznanjena z nikakršno namero državnih institucij, da bi v Zasavje preselili migrante.

"Občina Trbovlje z omenjeno zadevo ni seznanjena, niti se v zvezi s tem ni z nikomer dogovarjala. Ker smo zaradi govoric zaskrbljeni tudi mi, smo se v teh dneh obrnili na Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Na pojasnilo urada še čakamo. Takoj, ko ga dobimo, bomo z njim seznanili javnost," so v izjavi za javnost sredi januarja zapisali zapisali na trboveljski občini.

Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je kmalu odgovoril občini in razjasnil situacijo. Vsa namigovanja o selitvi so zavrnili. "Informacije o načrtovanju naselitve migrantov v Občini Trbovlje ne držijo," so občini sporočili s pristojnega vladnega urada.

Največ Afganistancev

Slovenska policija je lani obravnavala 60.587 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo leta 2022 teh skoraj pol manj oziroma 32.024.

Kar 96 odstotkov vseh so ujeli pri prehodu preko meje s Hrvaško. Največ je bilo državljanov Afganistana. Ti predstavljajo skoraj tretjino vseh, ki so nezakonito prestopili mejo, kažejo podatki policije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • andrija 04:51 19.februar 2024.

    če pridejo nezakonito potem naj zakonito odidejo nazaj

  • peter25 16:20 18.februar 2024.

    Vsaka nova vojna ti prinese na milijone beguncev. Iz Gaze jih bo prislo novih par milijonov. Ko se 1x tam konca potem pride na vrsto novo obmocje.

  • Ender3 14:28 18.februar 2024.

    Prispevek izpade kot, dobra hrana za maloumni aktivizem..S takimi bednimi vprašanji navadno vabi Nora24tv. Prispevke najprej objavijo ponoči po 24uri potem pa, te iste še enkrat preko dneva. V upanju, da jih kdo le prebere..