Slovenija
15 ogledov

Boj se bo očitno bíl med tremi

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja. Anže Petkovšek
Zadnja v vrsti javnomnenjskih raziskav najvišjo podporo napoveduje stranki SDS, ki ji sledita Virantova in Jankovićeva stranka.

Oktobrska anketa Episcentra najvišjo podporo napoveduje stranki SDS, ki ji sledita nova Lista Gregorja Viranta in Lista Zorana Jankovića. V primerjavi s septembrom je Janševa SDS izgubila pet odstotnih točk in v oktobrski raziskavi pristala pri 21 odstotkih. Lista Gregorja Viranta ji sledi z 18 odstotki, dva odstotka manj pa ima Lista Zorana Jankovića. Na četrtem mestu je SD z 11 odstotki podpore. V parlament bi se uvrstili še stranki DeSUS in SLS, je pokazala raziskava časnika Finance.

Štiriodstotnega parlamentarnega praga ne bi dosegli LDS, NSi, SNS, Zares in TRS. Neopredeljenih je šest odstokov vprašanih, medtem ko jih pet odstotkov ni želelo povedati, koga bi volili.

Za premierja bi imeli Viranta

Če bi lahko izbirali mandatarja, bi vprašani raje izbrali Gregorja Viranta kot Janeza Janšo in Zorana Jankovića, je pokazala raziskava Episcentra. Zanj bi se odločilo 29 odstotkov vprašanih, za Jankovića 25 odstotkov, za Janšo pa komaj 15 odstotkov.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Mladino opravila Ninamedia, na prvo mesto postavlja Gregorja Viranta (26 odstotkov), sledita pa mu Zoran Janković z 21,8 odstotka in Janez Janša z 21,3 odstotka. Borut Pahor je dobil 4,1-odstotno podporo, prav tolikšno pa tudi Matjaž Hanžek s stranko TRS. Ob tem Mladina opozarja, da je bila anketa narejena 17. in 18. oktobra, ko je bila v središču javnomnenjske pozornosti prav Virantova lista, ki je tedaj organizirala svoja prva medijsko odmevna srečanja.

Za anketirance bi bila najbolj sprejemljiva koalicija Janša - Virant, ki jo je podprlo 30 odstotkov vprašanih. 27 odstotkov bi najraje videlo koalicijo Janković-Virant, 12 odstotkov pa koalicijo med Jankovićem in Pahorjem. Anketirancem so pri Ninamediji ponudili kombinacije Janša-Virant, Janša-Pahor, Janković-Pahor in Janković-Virant, ne pa kombinacije Janković - Janša, saj je Janković to možnost že zavrnil.

Janković je po njihovih izsledkih rezultatov po regijah favorit V LJubljani in Mariboru, kjer ga v povprečju podpira 40 odstotkov vprašanih. Virant ima v obeh mestih 12-odstotno podporo, Janša pa 15-odstotno. Drugačna so razmerja na podeželju, kjer se je ena tretjina odločila za Viranta in druga tretjina za Janšo. Janković pa je dobil zgolj 10-odstotno podporo.

Rezultati Episcentrove raziskave napovedujejo visoko volilno udeležbo. Kar 70 odstotkov anketirancev napoveduje, da bi se volitev zanesljivo udeležili, takih, ki jih zanesljivo ne bi bilo, pa je 14 odstotkov.

Komentarjev 10
  • voranc11 17:57 24.oktober 2011.

    kakšnega kandidata neki.."na hitro" ustanovljenih tako imenovanih strank pa res ne potrebujemo..kvečjemu moramo podpirati tiste, ki so že dokazali, da zmorejo..v tem primeru je janša najboljša izbira..

  • privat 08:30 22.oktober 2011.

    ostala bosta žilavi Janša in Virant! Noben dober ..noben tako slab,vendar upam da bo Slovenija ponudila še kakega kandidata!

  • gec 05:57 22.oktober 2011.

    vidiš vodnik tudi virant te je pogruntu.