Slovenija
19 ogledov

Lista Virant za nova delovna mesta

Gregor Virant Nik Rovan
"Trdno smo prepričani, da lahko Slovenijo na pravo pot vrneta znanje in sodelovanje," je Gregor Virant zapisal v osnutku programa. "Ugrabljeno državo bomo vrnili ljudem."

"Upravljanje države je treba zaupati ljudem z vrhunskim znanjem in sposobnostmi, najboljšim, ki jih premoremo. Potrebno pa bo tudi veliko sodelovanja in dialoga. V naslednjem obdobju si ne moremo privoščiti, da bi izgubljali čas in energijo za prepire – usmeriti ju moramo v delo, v projekte, ki bodo prinesli nov zagon in optimizem. S tem je povezana tudi naša ključna obljuba. Na volitve se podajamo z željo, da bi vnesli v politični prostor čim več pozitivne energije, znanja in sodelovanja. V politični prostor želimo vnašati zmernost, strpnost in sodelovanje," pravi v osnutku programa Gregor Virant.

Državljanska lista Gregorja Viranta

Predstavitvene tiskovne konference Virantove liste so se poleg Gregorja Viranta udeležili tudi Jani Soršak, Marko Pavliha, Janez Šušteršič in Rado Pezdir. Stranka, ki bo v petek imela ustanovni kongres, se bo imenovala Lista Virant (Državljanska lista Gregorja Viranta).

Stranka se bo zavzemala za razprodajo državnih podjetij, tudi za prodajo NLB v celoti. Tisti, ki so kradli zaposlenim denar od prispevkov, bodo za to morali odgovarjati na sodišču, predvidevajo pa tudi zaostritev kazni na tem področju.

Kot so dejali, bi ukinili koncesije za notarstvo, dimnikarstvo in pogrebništvo, ker bi s tem sprostili trg. Prav tako bi ukinili obvezno članstvo v zbornicah. Namesto reševanja podjetij in pokrivanja izgub s strani države bi se vlagalo v nova delovna mesta.

Število ministrstev bi zmanjšali na devet ali deset in zmanjšali število institucij za deset odstotkov. Treba bi bilo okrepiti e-upravo, združiti zemljiški kataster in knjige. Nujna je debirokratizacija zemljiških postopkov, ki bi omogočila, da bi pridobili potrebna dovoljenja in soglasja v največ dveh mesecih.

Umik države od gospodarstva in medijev

Poleg tega napoveduje brezkompromisnost tudi pri pregonu organiziranega kriminala in korupcije ter umik države od tam, kjer ji po njihovem ni mesto, denimo iz gospodarstva in medijev.

Pri debirokratizaciji napovedujejo nove e-storitve, denimo v zdravstvu. Overitve podpisa, ki jih opravljajo notarji, bodo prenesli na upravne enote, zemljiško knjigo bi združili z zemljiškim katastrom, za stranke bi odpravili izpolnjevanje obrazcev, napoveduje Virant, piše STA.

Cilj relativna večina

"Na volitve gremo s ciljem, da dosežemo relativno večino. Zavedamo se, da bo glede na kratek čas, ki nam je bil na voljo za priprave, to izjemno težko," pravi Virant. Če jim uspe, bodo sestavili koalicijo, ki bo sposobna delovati enotno za uresničenje skupnih programskih načel. Ponudili pa bodo tudi konstruktivno sodelovanje vsakomur, ki bo zavezan njihovim načelom.

Komentarjev 5
  • Veteran 22:29 19.oktober 2011.

    Virant nisi sposoben voditi državo, posebno ne v teh časih. Vse programe si preslikal iz SDS in sedaj prodajaš meglo obupanemu narodu. SRAM TE BODI!!

  • Dongjang 21:04 19.oktober 2011.

    Tale majstr je ena od tistih vešč ki jih omenja Lahovnik. Ko ugasne luč v eni sobi letijo v drugo sobo kjer je luč. Sicer je pa mel šanso pr tardečih pod Bohincem, pol pod Janšo pa je bol malo ...prikaži več naredu oz. nič. Je mali narcisek ki ne more mimo kamer, ne da bi kaj bleknil v nje. Še en tretjerazredni profesorček s tretjerazrednega Mc Donalds faksa

  • privat 20:26 19.oktober 2011.

    ta pošteno zgleda...samo premalo poštenih potez je naredil do danes...zato kdaj drugič virat ..