Slovenija
112 ogledov

Virant na volitve s stranko

Janez Šuštaršič Gregor Virant Rado Pezdir Nik Rovan
Gregor Virant bo na parlamentarnih volitvah nastopil s svojo stranko, ki bo v petek imela ustanovni kongres. Med kandidati tako nova kot stara imena.

Gregor Virant bo na državnozborskih volitvah nastopil s svojo stranko, njen ustanovni kongres pa bo v petek, je povedal pred današnjim prvim srečanjem kandidatov liste in njihovih podpornikov. Kako bo ime stranki, še ne razkriva.

Stranka bodo

Ustanovitev stranke je najhitrejša pot do vložitve kandidatur, sami pa so zagovorniki hitrih in preprostih rešitev, je dejal Virant. Stranko bodo ustanovili tudi zato, ker dobivajo veliko podpore iz vse Slovenije, ljudem pa želijo dati prostor, da se organizirajo, je še pojasnil Virant.

Podpise za kandidaturo bodo začeli zbirati po 21. oktobru, ko začnejo teči roki za volilna opravila. Kot stranka morajo zbrati 100 podpisov v vsaki volilni enoti, vendar Virant napoveduje, da bodo podpise zbirali "na polno". Spletno stran in novi "uradni" facebook profil liste odpirajo v sredo.

Radikalno nad prezapletene postopke

Kot je dejal Virant, hočejo imeti učinkovito državo. Okrepiti jo želijo tam, kjer je potrebna, ter umakniti od tam, kjer ji ni mesto, torej na področju gospodarstva in denimo medijev. Znova želijo vzpostaviti občutek pravičnosti v Sloveniji, predvsem z ostrim pregonom kriminala in korupcije, pri čemer bodo kriminalistično policijo vključili v tožilstvo.

Z ukrepi bo treba poskrbeti za varčevanje v javnem sektorju in poskrbeti za zagon gospodarstva, kar bi dosegli z ukrepi na davčnem področju. Radiakalno in brezkompromisno bi poenostavili postopke. Kot je izpostavil, bo stranka v programu med drugim navedla, da bodo znižali proračunsko financiranje političnih strank za 50 odstotkov.

Na listi znana in nova imena

Med kandidati so tako nova kot stara imena. Na listi bodo tako poleg Viranta še ekonomist Janez Šušteršič, nekdanji direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak, župan Murske Sobote Anton Štihec, direktor Term Lendava Igor Magdić, direktor agencije za javno naročanje Sašo Matas ter glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič. Skupna značilnost vseh kandidatov je po Virantovih besedah ta, da so v glavnem novi obrazi v politiki, so bili pa uspešni v gospodarstvu, v javnem sektorju in na drugih področjih.

Novi kradejo starim

Stranke sicer potrebujejo za vložitev kandidature podpise treh aktualnih poslancev ali 50 podpisov volivcev v volilni enoti, medtem ko potrebujejo nestrankarske kandidatne liste podpise najmanj tisoč volivcev v vsaki volilni enoti, v kateri kandidirajo.

Nekaj parlamentarnih strank je sicer opozorilo, da tako predstavniki Virantovega štaba kot štaba Zorana Jankovića, ki naj bi program stranke predstavil v soboto, za kandidate "novačijo" strankarske mreže, ožje člane strank in poslance. Takšna vabila so potrdile skoraj vse parlamentarne stranke, najbolj ogorčeni pa so v SLS in tudi v SD. Šušterič je poskus "kraje" kandidatov že zavrnil.

Komentarjev 3
  • debela_deklica 19:35 18.oktober 2011.

    Lista nabrana skupaj iz starih obrazov, bolj malo je novih... in ljudje zastopajo neke vrednote... očitno vrednote oportunizma. Prav je, da ima vsak svoj glas, vendar zahrbtnost, ki se vidi sedaj, očitno veje iz ljudi.

  • pipizgaga 19:29 18.oktober 2011.

    ma ka je za tebe izrodek sploh janšizem?

  • izRODEk 19:22 18.oktober 2011.

    "...upa, da zamere z Janševe strani po volitvah ne bo..."Karte so padle: Virant zbira glasove ZA Ivana Janšo in stranko SDS. Gre le še za to, kdo od njiju bo bolj pohlepen in si bo bolj želel biti ...prikaži več mandatar, vse ostalo je jasno: gre za satelit SDS.Recimo NE janšizmu!