Slovenija
14756 ogledov

Bolje je imeti slovaški kot slovenski potni list

Potni list
1/3
Boštjan Tacol
V primerjavi s Slovaki imamo več težav in stroškov.

"Sem v Laosu, na poti v Vietnam. Večina zahodnih popotnikov, vključno s Slovaško, lahko potuje v Vietnam 15 dni brez vize oziroma zaprosi za vietnamsko elektronsko vizo, ki za mesec stane 25 ameriških dolarjev, ne pa slovenski državljan. Kar pomeni, da bom moral za enako vizo na veleposlaništvu Vietnama plačati 55 evrov, se vrniti v prestolnico Laosa Vientiane (ker sem daleč na severu dežele) in tako imeti še dodatne stroške in zgubo časa. Čemu je tako?" se je na medije obrnil popotnik Gregor Preac, ki se sprašuje, kako to, da je bolje imeti slovaški potni list kot slovenskega.

Veleposlanštvo v dobrem letu še ni odgovorilo

"Vietnam naj bi uvedel začasni pilotski program elektronskih vizumov v trajanju od 1. 2. 2017 do 31. 2. 2019, v katerega naj bi bilo vključenih 40 držav. Med njimi ni Slovenije. Kakšni so razlogi za takšno odločitev Vietnama nam niso poznani. Na podlagi prejete informacije o pilotnem projektu je MZZ dne 9. 3. 2017 posredoval zaprosilo Veleposlaništvu Vietnama na Dunaju, da se v začasni projekt vključi tudi Slovenijo, vendar navedeno veleposlaništvo doslej še ni odgovorilo," so odgovorili na ministrstvu za zunanje zadeve.

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
To ni edini primer, kjer smo Slovenci drugorazredni popotniki. Pred časom smo poročali, da je podobno tudi v Etiopiji, kjer lahko Čehi, Slovaki in Poljaki dobijo vizum ob prihodu, Slovenci pa morajo ponj v Rim. Po neuradnih informacijah Etiopija "slabo sliši" naše prošnje, ker Slovenija v tej državi nima veleposlaništva. Gre namreč za državo, kjer je sedež Afriške unije in kjer je kar 112 veleposlaništev, Slovenija pa ima "afriško" veleposlaništvo v Egiptu, v Etiopiji pa nima niti konzulata ali častnega konzulata.

Vietnam obvladujemo s Kitajske

Podobno je zelo verjetno v Vietnamu, kjer imajo svoje veleposlaništvo tako Češka, Poljska, Slovaška in Romunija, torej države, katerih državljani lahko za vizo zaprosijo ob prihodu. Slovenija pa v tem delu sveta nima veleposlaništva, Vietnam in Tajsko tako "pokriva" naše veleposlaništvo na Kitajskem.

Na seznamu držav, katerih državljani lahko zaprosijo za vizo ob prihodu, pa presenetljivo ni Avstrije, ki veleposlaništvo v Vietnamu ima.

Damjan Bergant Naši diplomati Slovenija Generalni sekretar Damjan Bergant: Tudi na evropsko prvenstvo v košarki ne greš raztrgan ...
Komentarjev 21
  • Avatar care
    care 13:06 24.junij 2018.

    Avtor prispevka napiše kup oslarij, ovce pa nasedete kot mali otroci. Tokrat sem za vas preveril kako je stanje med slovenskim in slovaškim potnim listom in glej zlomka popolnoma sta poravnana. Ovčke prilagam vam link pa se same prepričajte 》https://www.passportindex.org/byRank.php?country=pl

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 09:10 24.junij 2018.

    Ga nimam.

  • avdo 23:38 23.junij 2018.

    Ambasada