Slovenija
29197 ogledov

Bomo lahko šli na Krk in v Istro? Tam je manj okužb kot pri nas!

Hrvaška plaža
1/3
Profimedia
Hrvaška bo danes verjetno presegla mejo 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, zato jo bo vlada po napovedih Jelka Kacina uvrstila na rdeči seznam.

Uradno odločitev še ni bila sprejeta, a kot kaže bo Slovenija Hrvaško v celoti uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni, da bo karantena doletela vse, ki se bodo odpravili na Hrvaško, ne glede na to, kam, ni pa to še dokončno.

"Jutri je še posvet z župani, zagotovo bodo župani obmejnih občin vztrajali pri tem, da se upošteva tudi dejansko epidemiološko stanje v nekaterih županijah," je Kacin za Odmeve odgovoril na vprašanje o možnih izjemah. "Za zdaj velja, da se pripravlja ukrep, ki ni selektiven, kajti število okužb na Hrvaškem se povečuje. Povečuje se tudi število okuženih pri nas, med njimi je veliko takih, ki so dopustovali na Hrvaškem," je včeraj v Odmevih povedal Kacin.

V primeru Španije, ki ima po podatkih ECDC v zadnjih 14 dneh 120 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, se je slovenska vlada odločila, da nekatere regije uvrsti na rdeči seznam (Aragonija Baskija, Katalonija, Navarra), medtem ko so druge regije (na primer Andaluzija, Asturija, Galicija, Kastilja in Kanarski otoki) celo na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav. Podobno regionalno razločevanje smo imeli v veljavi tudi za Češko.

Samo nekatere dele Hrvaške naj bi po besedah hrvaškega zunanjega ministra na rdeči seznam uvrstila tudi Nemčija. 

V primeru Hrvaške so zelene le še tri županije za severovzhodu države, a so po drugi strani severne obalne županije po uradnih podatkih varnejše kot Slovenija. Slovenija ima trenutno 13,6 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev, Istra jih ima 11,5, Primorsko-goranska županija (Reka, Opatija, Crikvenica, Krk, Cres, Lošinj) jih ima 12,7 in Ličko-senjska županija (Karlobag, severni del Paga) 13,3.

Štab civilne zaščite Istrske županije je danes objavil, da so včeraj potrdili kar 27 novih okužb, kar pomeni, da Istra ni več bolj varna kot Slovenija. 

"V zadnjih tednih so “epidemiološko problematični” predvsem mladi v starosti do 35 let, vendar se le kakšna četrtina teh okuži na Hrvaškem, pri čemer pa se v neznatni meri okužijo v Istri ali Kvarnerju. Zakaj torej zaradi nekaj deset mladcev, ki ne spoštujejo varnostnih ukrepov, s karanteno počez udariti čez 170,000 Slovencev, ki trenutno letujejo na Hrvaškem?! Ta ukrep je povsem in absolutno nesorazmeren glede na situacijo!" je na svojem blogu zapisal ekonomist Jože P. Damijan. 

Breme bolezni je na Hrvaškem kar veliko, je za 24ur zvečer dejala Beovićeva, a pri njih med županijami ni meja, kot so bile pri nas v prvem valu vzpostavljene med občinami. "Obstaja prehod hrvaških državljanov iz ene županije v drugo, ljudje hodijo delat v županije, kjer je več turizma, in zelo verjetno je, da se bo okužba razlila od drugod tudi v županije, ki zdaj izgledajo varne," je opozorila. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dejal, da so ga argumenti stroke prepričali, da je najbolje kar celotno Hrvaško dati na rdeči seznam, še posebej zato, ker je trend naraščanja okužb pri njih izjemno hiter. 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa meni, da bi lahko zaostritev ukrepov za vse po krivici kaznovalo tiste, ki se vedejo odgovorno. 

Na vladni urad za komuniciranje smo naslovili vprašanje, zakaj se v primeru Hrvaške niso odločili za regionalni pristop, tako kot za Španijo. Odgovora še nismo prejeli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • gregor51 18:33 20.avgust 2020.

    ma hermetnično zaprt meje in pika

  • Avatar Leon
    Leon 12:59 20.avgust 2020.

    Bomo lahko šli na Krk in v Istro? Seveda boste lahko šli lastniki nepremičnin in plovil . Ostali tepčki ,ki vam nasedajo bodo pa v ribnikih z alkoholom plavali .

  • jjjaaannneeezzz 12:38 20.avgust 2020.

    Ma dajte no, kako pa boš dokazal, kje si bil? Trikrat na Hrvaškem, pa vsakič na meji ni pogledal dokazila. Lahko mahaš s kakršnim koli papirjem. Poleg tega je tudi danes z avtom mogoče iz Zadra skočiti do Splita. Kdor ...prikaži več bo želel žurat bo že ustrezno goljufal. Torej nobene selekcije, če se že gremo to.