Slovenija
594 ogledov

Borut Pahor iz jame reševal človeško ribico

1/2
STA/Daniel Novakovič
Pahor: "Priča smo čudovitemu trenutku!"

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj pridružil ekipi prostovoljcev Jamskega laboratorija Tular pri reševanju človeške ribice in skupaj z vodjo laboratorija gospodom Gregorjem Aljančičem ribico spustil v njeno naravno okolje v Belo jamo pri Vipavi.

Pred vstopom v jamo sta gospod Igor Benko, predsednik Jamarske zveze Slovenije in gospod Aljančič zbranim posredovala nekaj informacij o vstopu v jamo in o poteku izpustitve človeške ribice. Ob tej izjemni izkušnji je predsednik republike poudaril, da smo danes priča čudovitemu trenutku, ko smo vrnili življenje življenju in počastili simbol kraškega podzemlja in Krasa nasploh.

Proteus, jajčece Vizita za živali Človeška ribica izlegla jajčece, se bo ponovil čudež iz leta 2013?

"Prav je, da se potrudimo, da na simbolen in stvaren način vračamo naravi, kar nam je podarila - lepoto življenja," je še dejal predsednik Pahor.

 | Avtor: STA/Daniel Novakovič STA/Daniel Novakovič

Na praznični 1. maj narasle vode na površje izplavile mladiča človeške ribice, starega okrog 15 let. V skoraj presahlem tolmunu potoka Bela na robu Vipave ga je še pravi čas našel domačin Kristjan Glivar in prijavil na dežurni telefon SOS Proteus.

Dež na poroki Slovenija Človeška ribica in 'hole in one' zavarovanje

Po nekajtedenski obvezni karanteni v Zatočišču za človeške ribice v Jamskem laboratoriju Tular, katerega poslanstvo je raziskovanje, varstvo in verodostojna promocija človeške ribice, je bila ribica danes vrnjena v njeno izvorno populacijo. Človeška ribica nas ne povezuje le kot svetovni simbol kraške narave, ampak predvsem kot živa zaveza k razumnejšemu odnosu do okolja.

Poveljnica vojašnice Vipava Nataša Zorman in predsednik Borut Pahor Stava Slovenija Borut Pahor izzval poveljnico vojašnice ...

Podpora in pozornost pri simboličnem reševanju človeške ribice je dragocen prispevek k ozaveščanju in vključevanju javnosti pri varstvu človeške ribice ter ohranjanju virov pitne vode v Sloveniji, so posebej opozorili v Jamskem laboratoriju Tular.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar praufo
  praufo 11:42 24.julij 2017.

  nikoli ne bo imel take možnosti, da bi kaj takega počel, razen če ga povabijo kot častnega prezidenta ... mogoče se nam zdi da kupuje glasove, mogoče je pa samo zapravljanje časa, ki ga je treba izkoristit za lastno zabavo

 • Avatar Leon
  Leon 20:28 23.julij 2017.

  "Prav je, da se potrudimo, da na simbolen in stvaren način vračamo naravi, kar nam je podarila - lepoto življenja," je še dejal predsednik Pahor. Kdo se norčuje iz ljudi ? Kakšna lepota življenja v Sloveniji ?

 • Avatar Džoser
  Džoser 20:16 22.julij 2017.

  Prepričan sem,da bi lahko počel kaj bolj koristnega,če bi Pahor imel znanje in željo narediti res kaj dobrega in koristnega za Slovenski narod. Tega pa nima ,ker nikoli v življenju ni delal nič resnega in dobrodelnega.