Slovenija
8635 ogledov

Borut Pahor: Moje stališče je postalo problem, ko je zmagal Janez Janša

Borut Pahor, predsednik republike, na državni proslavi na Kongresnem trgu Anže Petkovšek
Po praznikih bodo prvaki strank nadaljevali pogovore o sestavi vladne koalicije. Predsednik republike Borut Pahor je za Radio Slovenija napovedal, da je predsednika državnega zbora Mateja Tonina na pogovor povabil v sredo.

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem intervjuju za Radio Slovenija napovedal, da se bo verjetno v sredo v Vili Podrožnik uradno sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom, ki ga bo seznanil, kako poteka oblikovanje poslanskih skupin in kdaj lahko pričakuje pismo, da imajo vse poslanske skupine svoje vodje in so tako pripravljene, da skupaj ugotovijo "ali in kdo uživa potrebno parlamentarno večino", da mu poveri mandat.

Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vodje poslanskih skupin nato namerava konec naslednjega tedna ali v začetku julija. "Pričakujem, da bodo ti pogovori dovolj jasni, da mi bodo dali vedeti, ali predsednik SDS Janez Janša uživa zadostno podporo, da mu poverim mandat. V tem primeru ga bom povabil na formalni razgovor in mu ta mandat poveril, on ga bo sprejel in jaz bom o tem pisno obvestil predsednika državnega zbora. Če bi iz pogovorov z vodji poslanskih skupin izhajalo, da ni jasne predstave o tem, kdo utegne imeti politično večino, bom mandat poveril zmagovalcu volitev Janezu Janši, ki ima nato priložnost, da poskuša oblikovati politično večino," je napovedal predsednik Pahor.

Če bi se nedvoumno izkazalo, da ima večino kakšna druga koalicija, sta se na srečanju Pahor in Janša dogovorila, da se bo Janša odrekel mandatu.

"Kakšna pa je vrednost volilne zmage, če relativni zmagovalec volitev ne dobi priložnosti?"

Janez Janša, Zvonko Černač in Jelka Godec na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
"Do nedavnega, ko se ni vedelo, da bo zmagovalec volitev Janez Janša in stranka SDS, moje stališče, da se poveri mandat stranki, ki je zmagala na volitvah, ni bilo vprašljivo. V trenutku, ko se je skozi ankete in uradni volilni rezultat izkazalo, da je zmagovalec Janez Janša, pa je moje stališče postalo problem. To se mi ne zdi pošteno in niti prav," je v intervjuju za Radio Slovenija izpostavil še Pahor, ki se je v nadaljevanju vprašal, kakšna pa je vrednost volilne zmage, če relativni zmagovalec volitev ne dobi priložnosti? "Nikakršna," je odgovoril Pahor in dodal, da to dodatno devalvira odločitev volivk in volivcev.

Predsednik republike je še napovedal, da ima nova vlada možnosti za uspeh, le če bodo stopile skupaj zaradi programov, ki jih povezujejo. "Če pa bodo stopile skupaj, samo zato, da preprečijo, da ne bi bila oblikovana kakšna druga vlada ali ker ni alternative, potem pa bodite prepričani, da bomo imeli težave v prihodnje."

Predčasne volitve naj bodo po mnenju Pahorja le izhod v skrajni sili, sicer se devalvira voljo, ki so jo izrazili volivci.

Po praznikih bodo stranke nadaljevali pogovore o sestavi vladne koalicije. Kako tečejo pri prvaku zmagovite SDS Janezu Janši, ni znano, prvak drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec pa je po poročanju STA napovedal, da bodo nadaljevali v torek.

Komentarjev 25
  • Sara_Macdonell 16:30 26.junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma.... Moj prijatelj mlajšega brata že več mesecev povprečno 18k in dela približno 24 ur na teden..... Zdaj bi morali poskusiti dobiti to delo in ...prikaži več začeti zaslužiti denar na spletuu, tak0 da sledite navodilom na tem spletnem dnevniku ..... ....... >>>>>>>>>>>> www.WebJob8.Com

  • igorgeus 14:48 26.junij 2018.

    Ko je bil relativni zmagovalec volitev Janković, vlado pa je potem sestavil Janša, njegova stališča niso bila tako trdna kot danes v isti situaciji z drugim relativnim zmagovalcem.

  • mph 10:58 26.junij 2018.

    Gnida politična, sluzava. Pahor je postal problem, ko je prvič zmagal na volitvah in potem od prvega dne koketiral z Janšo od katerega je nekako patološko odvisen, zanemaril pa svoje koalicijske partnerje in volilece. Potem je pa šlo samo še ...prikaži več navzdol, končalo je z rednim obiskovanjem spomenikov izdajalcem.

Sorodne novice