Slovenija
8603 ogledov

Bralka z našo pomočjo razvozlala skrivnost

Steklenice Ankaran bralka
Pred dnevi smo objavili prošnjo bralke, ki nikakor ni uspela razvozlati skrivnosti, na katero je naletela. Zdaj nam je sporočila, da je z našo pomočjo dobila odgovore na večino vprašanj.

"Informacije sem dobila prek Facebooka. Tam je nekdo v eni od skupin delil objavo. Gospod Dejak je bil poznani Vinar, ne smo v Istri, ampak tudi v Evropi. Imel je svojo pivovarno, ki jo je odprl, ker je bilo pivo v času Avstro-Ogrske zelo cenjeno. Imel je tudi svoje restavracije," je zapisala Ankarančanka Ana Cindrič Mlačič.

Pred dnevi se je na nas obrnila z zanimivo zgodbo in prošnjo.

"Z družino živim v Ankaranu in s hčerkami gremo vsak dan na sprehod proti Valdoltri ali Debelemu rtiču, kjer na obali najdemo veliko zanimivih stvari. Ena takih je tudi steklenica, na kateri piše 'Proprieta L. Dejak Pola', " je zapisala in dodala, da so po nevihti, ki je na Obali divjala prejšnji mesec, naleteli na številne dele steklenic, za katere smo po raziskovanju na spletu, ugotovili, da gre za različne steklenice iz 19. stoletja.

Steklenice Ankaran Razširimo glas Slovenija Bralka iz Ankarana naletela na zelo staro steklenico, zdaj prosi za pomoč

Za steklenico, ki jo je na obalo Valdoltre naplavilo morje, pa zgodovine nikakor nisi uspeli razvozlati. Dokler na Žurnalu24 nismo objavili članka, ki so ga prebrali tudi nekateri bralci iz Pulja.

"Steklenica, ki smo jo našli, je pivska steklenica. Po obliki sodeč sodi v 19. stoletje, oblika pa se razlikuje od steklenic, ki so bile namenjene vinu. Napis, da gre za lastnino g. Dejaka pa pomeni, da se je steklenica vedno vračala lastniku. Tako se je zaščitil, da njegovih steklenic ni uporabljal nihče drug," nam je informacije, ki jih je dobila na Facebooku, še sporočila Cindrič Mlačičeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stary1 18:10 22.december 2017.

    Iz te steklenice sta pila kardelj in bakarič ko sta takoj po vojni trasirala mejo med slovenijo in Hrvaško,,, g Pahor bi mora to steklenico odlikovat z redom zlati znak svobode, kajti ta steklenica je zgodovinski spomenik državnega pomena,,