Slovenija
1842 ogledov

Nadomestilo v višini med 618 in 1050 evrov

Mavec Profimedias
V januarju je 11 brezposelnih oseb prejelo bolniško nadomestilo zaradi začasne nezmožnosti za delo, v višini med 618 in 1050 evrov bruto. To je možno, ker so si pravico pridobili pred leti. Če zbolite danes, vam v primeru brezposelnosti pripada le socialna pomoč, če ste do nje upravičeni, in kritje obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Bolniško nadomestilo še danes prejema 11 brezposelnih oseb, ki so si to pravico pridobile na podlagi Zakona o urejanju trga dela pred sedmimi leti. Višina nadomestila znaša med 618,24 in 1050,00 evrov bruto. 

PREBERITE ŠE: 

"Zavod tistim brezposelnim osebam, ki so pravico pridobili v skladu z ZUTD iz leta 2010, še vedno izplačuje bolniška nadomestila," pravijo na Zavodu za zaposlovanje. "V mesecu januarju je bolniško nadomestilo prejelo 11 oseb v skupni višini 8758,40 evrov bruto."

Na novo pravice do te vrste nadomestila ni več mogoče pridobiti, saj je to možnost ukinil Zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je črtal četrti odstavek 9. člena ZUTD. 

Zujf je to pravico ukinil

"S tem se je ukinila pavica brezposelne osebe do nadomestila plače za čas začasne nezmožnosti za delo," pojasnjuje Peter Rutar iz Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "ZUJF je med drugim določil, da se postopki za priznanje pravic do denarnega nadomestila in postopki za priznanje nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki so se začeli do uveljavitve tega zakona, dokončajo po dosedanjih predpisih. Tako za take primere velja še vedno ZUTD, v vsebini, kot je veljala pred spremembo." 

Brezposelne osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo od ZRSZ od leta 2010 niso več zavarovane za nadomestilo v času nezmožnosti za delo. "V tam času namreč prejemajo nadomestilo zaradi brezposelnosti s strani ZRSZ," razlaga Rutar. "Edina izjema je v primeru, da zavarovancu, med začasno zadržanostjo od dela preneha delovno razmerje. Takemu zavarovancu pripada nadomestilo plače iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja še največ 30 koledarskih dni po prenehanju delovnega razmerja, če bi bil v tem času po oceni imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije še nezmožen za delo. Če je zadržanost od dela posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, ima zavarovanec pravico do nadomestila plače po prenehanju delovnega razmerja in sicer za ves čas, ko je nezmožen za delo."

Kdo je bil upravičen?

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, poudarjajo, da so bili na podlagi določb ZUTD vse do uveljavitve ZUJF-a v letu 2012 do t. i. "bolniškega staleža" upravičeni zgolj prejemniki denarnega nadomestila in ne vse brezposelne osebe.

"ZUTD je torej do uveljavitve ZUJF omogočal, da je prejemniku denarnega nadomestila, ki je med njegovim prejemanjem postal začasno nezmožen za delo iz zdravstvenih razlogov, zavod izplačeval denarno nadomestilo iz zavarovanja za primer brezposelnosti enako obdobje, kot izplačujejo delodajalci nadomestilo plače med začasno zadržanostjo z dela zaradi bolezni ali poškodbe po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (t.j. prvih 30 dni)," pojasnjujejo na Direktorata za trg dela in zaposlovanje pri MDDSZ. "Po izteku tega časa pa se je osebi nadomestilo v višini zadnjega izplačanega denarnega nadomestila za primer brezposelnosti izplačevalo v breme zdravstvenega zavarovanja."

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti je osebi v času začasne nezmožnosti za delo mirovalo, po prenehanju začasne nezmožnosti za delo in posledično prenehanju prejemanja bolniškega nadomestila pa je oseba lahko denarno nadomestilo za primer brezposelnosti izkoristila do izteka te pravice. 

Mirujejo obveznosti, pravic nič več

Ostale brezposelne osebe, ki niso prejemale denarnega nadomestila in so postale začasno nezmožne za delo iz zdravstvenih razlogov, pa do opisane možnosti prejemanja nadomestila iz zdravstvene blagajne po določbah ZUTD (do t. i. bolniškega staleža za brezposelne osebe) nikoli niso bile upravičene. 

"Takšnim brezposelnim osebam po ZUTD že ves čas v času začasne nezmožnosti za delo iz zdravstvenih razlogov zgolj mirujejo obveznosti iz naslova aktivnega iskanja zaposlitve, dokler traja začasna nezmožnost za delo," so pojasnili pri MDDSZ. Opisana ureditev je bila ukinjena z ZUJF, z novelo ZUTD-A v letu 2013 pa je bila ukinitev bolniškega staleža za prejemnike denarnega nadomestila trajno urejena še v sistemskem predpisu. 

Danes brezposelni osebi, ki je začasno nezmožna za delo, mirujejo obveznosti, določene z ZUTD, dokler traja začasna nezmožnost za delo. V kolikor so te brezposelne osebe po socialni zakonodaji upravičene do denarne socialne pomoči, so upravičene tudi do kritja obveznega zdravstvenega zavarovanja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.