Slovenija
27361 ogledov

Burno dogajanje na prvi avgustovski dan, tako se bodo gibale nevihte

Nevihta Ljubljana Bralec
Prehod nevihtnega pasu bodo spremljali močnejši sunki vetra ter nalivi, krajevno pa bo zopet možna toča.

Na Agenciji za okolje RS (Arso) so za danes popoldne, zvečer in za del noči izdali oranžno opozorilo za vso Slovenijo. 

Današnji prehod hladne fronte bo hiter in intenziven. Kot je za STA dejala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik, je nad Alpami hladna vremenska fronta, nevihtno dogajanje pa bo zgoščeno med 18. uro in polnočjo. Verjetno se bodo sicer že pred tem prehodom fronte pojavljale posamezne plohe in nevihte, ampak ne močnejše. Ker gre za prehod fronte, so ob nevihtah možni močnejši sunki vetra in tudi nalivi, ni pa izključen niti pojav toče, je pojasnila.

Gibanje neviht lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Na Arsu ob tem opozarjajo, da lahko udari strel zanetijo požare, toča pa lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih lahko nastanejo tudi poplave.

Kot je prikazano na radarski sliki (spodaj), je Srednja Evropa že v "objemu padavin, kot posledica vremenske motnje, ki prihaja tudi k nam," pa navaja vremenski portal Neurje.si.

Vreme na prvi avgustovski dan

Prvi avgustovski dan v tem letu bodo torej zaznamovale nevihte, ki bodo v popoldanskih urah in proti večeru prešle celotno državo, "kot posledica ciklonskega območja ter z njim povezanih vremenskih front."

"Tokrat smo v 1. stopnjo nevarnosti zarisali praktično celoten pas od Italije preko Hrvaške ter Madžarske, saj bodo nevihte ponekod tudi močnejšega značaja. Nekoliko intenzivnejše dogajanje lahko pričakujemo na severozahodu, zahodu, kjer bo do jutrišnjega dne padlo največ padavin," navajajo. "Več konvektivne energije pa je trenutno na skrajnem jugozahodu ter severovzhodu (Gradec; tudi ugodno striženje), kjer se lahko razvije tudi kakšno močnejše neurje," napovedujejo vremenoslovci na portalu Neurje.si

Močne nevihte

Prehod nevihtnega pasu bodo spremljali močnejši sunki vetra ter nalivi, krajevno pa bo zopet možna toča. Ker je točno lokacijo razvoja močnih neviht praktično nemogoče napovedat, so vremenoslovci portala Neurje.si celoten pas obarvali v oranžno (spodaj). "Tudi visoko resolucijski meteorološki modeli nakazujejo pojav močnih neviht po celotni liniji," pojasnijo. 

Jutri zjutraj bo v notranjosti megleno. Čez dan bo povečini sončno. 

V četrtek bo deloma jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na petek.

V petek nova fronta

V noči na petek pa nas čaka nov prehod vremenske fronte, ta fronta se bo nad našimi kraji zadržala nekoliko dlje. Pričakujejo padavine od četrtkovega popoldneva ali večera pa celo do sobotnega dopoldneva, ko bodo padavine precej pogoste in možni tudi nalivi, je pojasnila meteorologinja. Po njenih navedbah bo verjetno v večjem delu države padlo tudi denimo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Obeti od pet do deset dni

Krajevne padavine bodo verjetno ponehale v soboto ali v nedeljo. Od nedelje do torka lahko pričakujemo stabilno in sončno vreme. Iz torka na sredo pa bodo plohe in nevihte spet verjetnejše.

Srednjeročna napoved

"V bližnji prihodnosti se nam ne piše nič dobrega," pa zadnjo napoved začenjajo pri Ciklon.si/Srednjeročna napoved. V nadaljevanju pojasnjujejo, da je morje ponekod precej toplejše od dolgoletnega povprečja in da to prinaša precej dinamično jesen. 

dezurni@styria.media.si

 

 


 

Komentarjev 2
  • bi_ba 13:02 01.avgust 2023.

    Letos poletja ni, dežuje s par presledki že od aprila, lepe jeseni tudi ne bo, same poplave in nevihte. le kako bo izgledala zima? Trontelj je imal prav, on je vedel.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:33 01.avgust 2023.

    Ampak požarov pa ni