Slovenija
16498 ogledov

Burno vreme zbičalo zahod države

Posledice ujme v Goriških Brdih
1/3
Bralka
Silovit veter ponekod po državi razkrival strehe in podiral drevesa. Agencija opozarja na porast vodotokov in zemeljske plazove. Svoje bo dodalo še morje.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, dopoldanske ujme so na zahodu države povzročile veliko preglavic prebivalcem in reševalnim službam. Močne nalive je spremljal silovit veter, ki je marsikje odkrival strehe, ruval drevesa in povzročal škodo na električni in telefonski infrastrukturi. Marsikje so ostali brez elektrike in signala telefona.

Meteorna voda pa je zalila številne ceste glavne in stranske, ki so bile ali so še zaradi tega neprevozne. Najhuje je bilo na področju Tolmina, Kobarida, Bovca, Goriških brd, Kanala, Kranjske gore, Gorij, Bohinja, Tržiča in Jezerskega. Na terenu so gasilci in delavci cestnih ter komunalnih podjetij. 

Bralka nam je iz Goriških brd poslala fotografije razdejanja, ki ga je na tamkajšnjih stavbah povzročil močan veter. 

Ste na območju, ki ga je prizadelo vreme? Pošljite nam fotografije na e-naslov: dezurni@zurnal24.si

Nevarnost plazov in prestopanj bregov!

Zaradi povečanih količin padavin je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode, so zapisali v geološkem zavodu.

Vreme dež Vremenoslovec Slovenija Dež, veter, nevihte - vsak del Slovenije bo dobil svoje

Prav tako za danes velja tudi opozorilo o visoki reki Dravi. Ta bo zvečer in ponoči na meji z Avstrijo predvidoma dosegla pretok med 1200 in 1300 kubičnih metrov na sekundo. Ob tem lahko pride do poplav ob strugi, svarijo na Arsu.

Kot so še opozorili na agenciji, bodo danes naraščale tudi druge reke po Sloveniji, najprej na severozahodu in zahodu države, nato tudi drugod po Sloveniji. Zlasti na severozahodu in zahodu bodo reke dosegle velike pretoke. Ob pojavljanju neviht in močnejših padavinah so možna hitra naraščanja hudourniških vodotokov, ob tem lahko pride do razlivanj ob strugi.

Zvečer in ponoči bodo reke začele upadati. V ponedeljek dopoldne bodo reke še upadale, popoldne pa ponovno narasle.

Danes bo povišana tudi gladina morja. Zvečer, med 20. in 22. uro, se tako lahko morje razlije na nižje dele obale v višini okoli 15 centimetrov.

Nevihta nad morjem | Avtor: Bernard Grecs Bernard Grecs
Zgornjo fotografijo sinočnje nevihte nad morjem nam je poslal bralec Bernard.

Vozniki, bodite strpni in previdni

Ob napovedanih nevihtah pa v prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike opozarjajo, naj svojo hitrost in način vožnje prilagodijo danim razmeram. V primeru slabše vidljivosti naj prižgejo luči. Ob tem so ponovno opozorili, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Obenem v prometno-informacijskem centru že poročajo o oviranem prometu na številnih cestah zaradi podrtega drevja in vode na cestišču.

Iz kranjske policijske uprave so sporočili, da so zaradi podrtega drevja trenutno zaprte ceste na Zgornjem Jezerskem, Ljubelju, Korenskem sedlu, Vršiču in Pokljuki (Mrzli studenec). Težave zaradi vremena so tudi na nekaterih drugih cestah. O zastojih ne poročajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • smejka 16:07 30.avgust 2020.

    Hvala vsem prostovoljcem, ki se v teh urah razdajajo in pomagajo prizadetim.Morda se bo komu zdelo neprimerno, a vseeno: namenite 0,5% od dohodnine vašim gasilcem, reševalcem.Vedno in povsod pomagajo.Brez računov.Zgolj za "hvala lepa".