Slovenija
28 ogledov

Busha bodo varovali ameriški vojaki

Ameriški predsednik George Bush se bo 10. junija na Brdu pri Kranju udeležil vrh Žurnal24 main
Vlada je na seji sprejela pobudo za sklenitev sporazuma z ZDA o začasni namestitvi sil ZDA za potrebe varovanja predsednika ZDA pred nevarnostjo iz zraka med vrhom EU–ZDA 2008.

Ameriški uniformirani vojaki in civilisti bodo skrbeli za varnost ameriškega predsednika Georgea Busha, ki se bo 10. junija na Brdu pri Kranju udeležil vrha EU–ZDA, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. "Lahko pa ste pomirjeni, da gre v tem primeru zgolj za sodelovanje med Slovenijo in ZDA, ker državi nimata sklenjenega krovnega sporazuma o sodelovanju na obrambnem področju," je nadaljeval Hajdinjak. V skladu s Severnoatlantsko pogodbo in slovensko zakonodajo pa lahko pri nadzoru zračnega prostora sodelujejo tudi vojaški sistemi, službe in zrakoplovi zavezniških držav. Podrobnosti obiska ameriškega predsednika v Sloveniji za zdaj sicer še vedno niso znane, še posebno pa so skrivnost ukrepi njegovega varovanja.

Od petka strožje na Brniku

Pred prihodom ameriškega predsednika Georgea Busha na torkov vrh EU–ZDA v Sloveniji bodo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana od petka veljali posebni varnostni ukrepi. Neposredno pred pristankom Air Force One z Bushem na krovu bo na območju letališča prepovedano tudi vsakršno gibanje oseb in vozil, so sporočili z ljubljanskega letališča. Bush naj bi v Slovenijo prispel v ponedeljek, predvidoma zvečer. Ob Bushevem prihodu in odhodu bodo postavljene tudi zapore na cestah do letališča. Kot napovedujejo, bo promet do letališča močno moten v ponedeljek od 17. ure dalje in v torek od 12. ure dalje.

Sicer pa bo že od petka od 21. ure dalje deloma omejeno parkiranje na zunanjem parkirišču in v parkirni hiši letališča, od ponedeljka od 6. ure dalje pa bo prepovedano tudi parkiranje in ustavljanje vozil neposredno pred potniškim terminalom. Od nedelje od 21. ure dalje bodo postavljene tudi dodatne varnostno-nadzorne točke na območju letališča ob vhodu na parkirišča, javni del potniškega terminala in servisno območje. Od nedelje od 21. ure bo zaprt tudi servisni vhod na letališče, ki ga bodo znova odprli predvidoma v torek do 17. ure. Vhod na servisno območje bo mogoč čez glavni vhod na letališče mimo potniškega terminala.

Türkov urad pričakuje korektnost
V uradu predsednika republike so zavrnili nekatere navedbe kabineta predsednika vlade glede priprav na vrh EU–ZDA. V uradu predsednika Danila Türka so v pojasnilu še poudarili, da pri pripravi obiskov na najvišji ravni pričakujejo protokolarno korektnost in spoštovanje ustavnih določb o položaju predsednika republike.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.