Slovenija
18 ogledov

Cariniki so si premislili glede stavke

cariniki bobo Žurnal24 main
Sindikat carinikov Slovenije je na izredni seji odločil, da zaenkrat ne oblikuje stavkovnega odbora. Odločilen je bil pogovor z ministrom Križaničem.

Po petkovem sestanku s finančnim ministrom Francem Križaničem namreč ocenjujejo, da za oblikovanje stavkovnega odbora ni razloga, je povedal generalni sekretar sindikata Dušan Miščević.

Kot je pojasnil, so na sestanku z ministrom Križaničem zaznal, da na vladni strani obstaja namera, da se ohrani enotni plačni sistem. V primeru, da se to ne bi zgodilo, pa jim je Križanič zagotovil, "da bomo odprli zakon o sistemu plač v javnem sektorju in materialni položaj urejali v našem zakonu". V sindikatu pa bodo še naprej spremljali, kako se bodo zadeve razvijale.

Grožnje s stavko zaradi policijskih dodatkov

Povod za razmišljanje o oblikovanju stavkovnega odbora je bil na vladi potrjeni zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki posega tudi na področje plačnih dodatkov za policiste.

V sindikatu carinikov sicer dodatkom za policiste ne nasprotujejo, menijo pa, da bi ta vprašanja morali urejati v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivni pogodbi za javni sektor. Če pa bo uveljavljena rešitev v zakonu o organiziranosti in delu v policiji, pričakujejo, da se bodo na enak način zadeve uredile tudi za ostale pooblaščene osebe.

Vse v okviru enotnega plačnega sistema

Kot je pojasnil Miščević, je bilo enotno stališče, da je treba vsa odprta vprašanja urejati znotraj enotnega plačnega sistema, v pogajanju z ostalimi sindikati javnega sektorja in vlado. To ne le velja le za vprašanja pooblaščenih uradnih oseb, ampak tudi ostalih poklicev v javnem sektorju, je dodal.

Carinikom je sicer poleg Križaniča pritrdila tudi dosedanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Opozorila je namreč, da način urejanja dodatkov k plačam policistov, kot ga predvideva predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji, pomeni nesistemski pristop, ki bi zrušil enotni plačni sistem.

Državni sekretar v premierovem kabinetu Miloš Pavlica pa je po njenih besedah na sestanku s sindikati javnega sektorja minuli teden že dejal, da naj bi člene, kjer gre za rušenje enotnega plačnega sistema, z dopolnili vlade ali koalicije črtali.

Komentarjev 1
  • Fertel 19:52 11.julij 2011.

    Kolk peska v oči, ubogi cariniki ali ste morda pomislili, kako ste zlorabljeni. Imate v Zakonu o carinski službi ta dodatek v višini 0,5%, vojaki v Zakonu o obrambi 0,5%, policaji v Zakonu o policiji 0,5%... Zakon o sistemu plač ...prikaži več v javnem sektorju pa je začasno vsem znižal na 0,33%. Policija pa zdaj sprejema nov zakon, v katerem bi morala prejšnja višina 0,5% ostati in bo spet veljala 2014 leta tako za policaje, vojake, carinike... Trenutno pa za vse velja 0,33% zaradi omejitve po Zakonu o sistemu plač... Tako po vaše gospodje cariniki, ko bo prenehala omejitev na 0,33%, boste spet vi in ostali imeli po 0,5% dodatka, policaji ga pa sploh ne bodo imeli, ker ga ne bo v novem polic. zakonu, ker vi temu nasprotujete. Bizarno - zaradi faušije sploh niste prebrali kaj piše v predlogu zakona. Pa še to - baje opravljate enako zahtevno in težko delo kot policaji. Torej ko imate težavno stranko ali vas kdo napade - zakaj potem kličete policaje na pomoč?