Slovenija
16 ogledov

Dodatek napovedal domino efekt

stop policija, loparček, kolo, kolesarjenje, policija, kolesarska steza, kolesar, kolesarka, policist na Žurnal24
Policijski dodatek razburil ministrico in preostale sindikate. Volitve v Kopru in debata med politiki na Twitterju. Zažetek poletne turistične sezone

Policijski dodatek, ki ga je minuli teden na svojo roko uvedla notranja ministrica Katarina Kresal, je razburil odhajajočo ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in napovedal domino efekt v preostalih sindikatih. "Pričakujemo, da bodo tudi preostala ministrstva ukrepala in ustrezno uredila materialni položaj svojih zaposlenih," je dejal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič. "Enaka pričakovanja imajo tudi sindikati v šolstvu, kulturi in drugod v javnem sektorju." Novi dodatki po oceni ministrice posegajo v enotnost plačenga sistema v javnem sektorju. V bran policistom stopili le redarji.

Debata na Twitterju

Debata med politiki je bila ta teden bolj kot v vladi in državnem zboru vroča na spletnem omrežju Twitter, sprožil pa jo je prihod prvega moža Zaresa Gregorja Golobiča. "Žal ne bom sodeloval v JJ race-to-the-bottom filmu, kot te dni v zadahu septičnih jam spletnih forumov onesnažuje tudi twitter," je v enem prvih zapisov napisal Golobič.  Član SDS Žiga Turk, ki je na omrežju dejaven že nekaj časa, se je odzval z besedami: "Tole je bil vaš prispevek v race-to-the-bottom, ki ga na Twitterju med kao politiki doslej nismo poznali."

Protikrizni program SDS

Golobič je sicer napovedal, da bo njegova stranka kmalu predstavila "svojo alternativo", prvak SDS Janez Janša pa je predstavil opozicijski protikrizni program. V njem je med drugim napovedal takšno trošarinsko politiko, po kateri bi bile cene bencina za deset odstotkov nižje kot v najugodnejši sosednji državi. Med preostalimi pomembnejšimi ukrepi: ustavne spremembe, omejitev deleža javne porabe, reforma pravne države in trga dela in sanacija bančnega sistema.

Volitve v Kopru

V Kopru, kjer zaradi zahtev po ustanovitvi nove občine Ankaran na zadnjih rednih lokalnih volitvah niso volili, pričakujejo novega župana. Poleg zdajšnjega župana Borisa Popoviča se za to mesto poteguje še pet kandindatov: Stefan Kocjančič (SDS), Dragan Sadžak (SMS - Zeleni), Marko Brecelj (Akacije), Janez Starman (SD, LDS, Oljka in Zares) in Olga Franca (SLS). Za sedže v 30-članskem mestnem svetu je na 14 listah skupno konkuriralo 283 kandidatov. Volilna udeležba do 11. ure je bila 18 odstotna.

Vročinski val in pločevina na cestah

Vroče je bilo najbolj zaradi visokih temperatur in pločevine na cestah. Ta vikend se je resnično začela poletna turistična sezona. Na mejnih prehodih s Hrvaško je bilo potrebno čakati tudi do eno uro, temperature pa so se povzpele tudi čez 35 stopinj Celzija. Zdravniki opozarjajo predvsem starejše in kronične bolnike, naj se vzdržijo izpostavljanja soncu med 11. in 16. uro.

Tuji dogodki

Med tujimi dogodki so najbolj odmevali: razglasitev Južnega Sudana kot samostojne države, imenovanje prve ženske na čelu Mednarodnega denarnega sklada, neuspešno iskanje Antonije na Hrvaškem, zadnja izstrelitev raketoplana Atlantisa pred njegovo upokojitvijo in ukinitev britanskega tabloida News of The World.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.